Data publicării:

Dan Negru: Mi-am dat întâlnire cu un profesor din Sibiu. Dascălul nr. 1 al țării e de aici / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Dan Negru
Foto: Facebook Dan Negru

Dan Negru a postat un clip cu un profesor din județul Sibiu.

Dan Negru a postat un clip din Piața Mare din Sibiu, în contextul grevei din sistemul de învățământ din România.

„Mi-am dat întâlnire, azi, cu un profesor din Sibiu, în centrul Sibiului. El e aici, eu am întârziat. Profesorul povestește că a terminat facultatea la Viena, iar apoi s-a întors să predea în Sibiu. Salariul pe care îl avea ca profesor era mult mai mic decât bursa pe care o câștiga în Viena ca student. Întotdeauna dascălilor le-a fost greu.

Am ajuns la întâlnire, el e!“, spune Dan Negru, moment în care arată o statuie cu Gheorghe Lazăr din Piața Mare.

„Dascălul nr 1 al țării, din Sibiu. L-am întâlnit azi pe stradă“, a scris Dan negru în descrierea clipului video.

CITEȘTE ȘI       -      BREAKING NEWS  Reprezentanții profesorilor au refuzat să meargă la negocierile de la Ministerul Muncii

Cine a fost Gheorghe Lazăr

 

Gheorghe Lazăr (1779-1823), născut la Avrig, în județul Sibiu, a fost un important pedagog și filolog român, considerat fondatorul învățământului modern din România. El este recunoscut ca primul dascăl care a introdus limba română în școli, promovând astfel educarea în limba maternă a copiilor români.

În anul 1817, Gheorghe Lazăr a înființat în București prima școală în limba română, cunoscută sub numele de Școala de la Sf. Sava. Aceasta a avut un rol esențial în dezvoltarea învățământului românesc și în promovarea identității naționale. În cadrul școlii, Gheorghe Lazăr a introdus și studiul limbii române în programa de învățământ.

De asemenea, Gheorghe Lazăr a scris și publicat manuale și lucrări pedagogice, contribuind astfel la consolidarea și standardizarea limbii române. El a susținut ideea că limba română trebuie să fie folosită în învățământ și că educația trebuie să fie accesibilă tuturor copiilor, indiferent de originea socială.

În memoria sa, în România există numeroase instituții de învățământ care îi poartă numele, iar figura lui Gheorghe Lazăr este considerată un simbol al luptei pentru educație și promovarea limbii române. Contribuția sa la dezvoltarea sistemului de învățământ și la afirmarea identității românești rămâne una deosebit de valoroasă pentru istoria și cultura românească.

CITEȘTE ȘI      -      Mai mulți profesori au refuzat greva pentru a nu-i priva pe copii de masa caldă primită la școală: "Are un rol important în prezenţa lor la cursuri"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel