Dan Dungaciu atrage atenția asupra relației dintre România și SUA: Ar putea să determine consecinţe politice. Punere sub presiune
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Analistul Dan Dungaciu a vorbit despre relația României cu SUA, în contextul în care generațiile din țara noastră s-au schimbat.

"S-au schimbat generaţiile şi în România. Generaţia anilor '90, care era cu SUA până la capăt şi care avea o viziune despre securitate mult mai limpede şi apăsată. (...) Generaţiile care au venit acum pe scenă nu mai au problema securităţii, nu se mai uită la lume aşa cum ne uitam noi şi, dacă te uiţi în sondajele de opinie, acolo se vede foarte clar că gulerele albe se duc mai de grabă spre Europa, Uniunea Europeană, spre Germania, iar gulerele albastre şi oamenii mai în vârstă se duc spre America.

Chiar dacă nu se schimbă pe fond cifrele şi datele, echilibrul între Europa şi UE se menține, gulerele albe - oamenii activi, care sunt în economie - se apropie mai mult de Europa şi de Germania. Nu se prea văd bani americani în economia românească şi asta ar putea să stârnească consecinţe politice. Ne putem trezi să avem şi în plan intern o punere sub presiune a consensului proamerican. Este posibil ca acest lucru să se întâmple şi va trebui să fie gestionat într-un fel sau altul. Lucrurile care erau ca de la sine înţelese în anii '90 nu mai sunt ca de la sine înţelese, astăzi", a spus Dan Dungaciu.

"Nu am văzut, deocamdată, în România vreo alternativă coerentă la nivel politic. Nu există o opţiune strategică spre care România să se îndrepte. Atitudinea noastră faţă de Rusia este iraţional constanta. Nu există o opţiune pro-rusească în populaţie. (...) Sigur că o diminuare a opţiunii atlantiste se poate produce. (...) Sigur că o slăbiciune strategică se poate produce în state ca România şi asta pe fondul unei lipse de interes strategic a SUA", a mai spus Dungaciu. 

"Europa nu vrea o confruntarea cu Federaţia Rusă"

"Dacă noi, europenii, vom fi lăsaţi de capul nostru, primul gest care se va face va fi o reechilibrare a relațiilor cu Federaţia Rusă. Europa nu vrea o confruntarea cu Federaţia Rusă. (...) Care va fi relaţia acestei Europe autonome strategice cu China, aici este de discutat. În momentul acesta, europenii vor să aibă relaţii economice cu chinezii pentru ca prosperitatea europeană să continue, dar nici nu vor să facă confruntare său război potenţial cu chinezii, adică să li se alăture americanilor. Este o poziţie aproape imposibil de imaginat pe teren, dar asta se doreşte şi asta se sugerează în acest moment", a spus Dan Dungaciu, la DCNews TV.

Vezi și: EXCLUSIV  Dan Dungaciu, avertisment despre o greșeală strategică, cum se va schimba lumea: ”Imposibil de imaginat”. Scenă ca-n ”Nașul”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel