Dan Claudiu Degeratu: Se foloseşte TEROAREA ca strategie militară şi FOAMEA ca armă. Ruşii s-au lovit de rezistenţa cetăţenilor şi au trecut la ASASINATE
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Cozile Foamei în Mariupol / Foto: captură video Digi24
Cozile Foamei în Mariupol / Foto: captură video Digi24
Dan Claudiu Degeratu, sociolog şi expert în securitatea naţională, a comentat situația din Ucraina și modul în care militarii ruși atacă, terorizează și omoară civili. 

Peste 1000 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului, potrivit unui bilanț publicat de Națiunile Unite. În același timp, organizația avertizează că numărul real al morților și al răniților este mult mai mare, dar sunt zone întregi în care este imposibil de stabilit exact un bilanț. Cum ar fi în Mariupol, unde nimeni nu știe câți oameni au murit în bombardamente, câți au fugit și câți au fost duși forțat în Rusia. Cernihiv este un alt oraș distrus de atacurile rusești. Oamenii care au rămas acolo nu mai au apă, încălzire și energie electrică.

Teroarea ca strategie militară

Autoritățile ucrainene au fost de-a dreptul șocate când au dat de trupurile a aproximativ 410 civili în mai multe orașe din apropierea Kievului. În localitatea Bucea, aflată în nord-vestul Kievului, armata rusă este acuzată a ucis peste 300 de civili. "Deja se strâng dovezi legate de ordinul superiorilor ruşi care spuneau foarte clar că trag în civili. Ordinele veneau foarte de sus pentru a induce teroare. Până la urmă, rezistenţa atât în cazul Mariupolului, dar şi în cazul acestor zone, cum sunt Bucea şi altele, e să inducă cât mai multă teroare, să distrugă rezistenţa locală. Din ce s-a întâmplat în Herson, în special, şi-au dat seama că în permanenţă vor avea o rezistenţă pasivă a cetăţenilor şi atunci au trecut la asasinate şi teroare", este de părere Degeratu. 

Foamea ca armă

Rusia folosește foametea ca pe ”o armă” în Ucraina, a spus miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor irlandezi, potrivit CNN. Oamenii din Mariupol, oraş distrus aproape complet de atacurile armatei ruse, formează cozi uriaşe în faţa centrelor comerciale, unde aşteaptă cu orele pentru a face rost de mâncare. De o lună, locuitorii din Mariupol se ascund în subsoluri, nu mai au apă şi electricitate, în timp ce ruşii îi acuză pe aşa-zişii naţionalişti ucraineni pentru catastrofa umanitară din oraş. Claudiu Degeratu a comentat: "Aici, discutăm într-adevăr de cea mai dură formă a unei puteri coloniale care încearcă să orienteze o populaţie înfometată spre rezistenţa ucraineană. Este foarte clar că nu acesta este tipul de ocupaţie militară în care poţi să respecţi necesităţile primare ale unei populaţii civile aflate în zona de conflict. În mod normal, cred că ar fi trebuit, de fapt, să facă o evacuare, aşa cum au cerut şi ucrainienii dar şi organizaţiile internaţionale care au sugerat acele coridoare umanitare, coridoare care au fost mereu bombardate când au fost deschise."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel