Data publicării:

Dan Ciachir, despre Sfântul Ilie, cel care invocă furia lui Dumnezeu și seceta. ”Să ne gândim de ce trecem prin această situație”

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Basilica.ro
Sursă foto: Basilica.ro

Jurnalistul Dan Ciachir a vorbit despre modul în care Sfântul Ilie a adus seceta peste poporul lui Israel, atunci când aceștia se închinau unui zeu păgân.

Jurnalistul Dan Ciachir a vorbit despre modul în care furia lui Dumnezeu, la rugăciunile Sfântului Ilie, s-a abătut peste locuitorii Vechiului Testament, care se închinau la alte zeități, dar și despre umanitatea Sfântului, care și-a dat seama că a greșit atunci când fiul unei văduve a murit. 

”Sfântul Ilie este o persoană foarte importantă a Vechiului Testament și intransigența lui ne poate trimite cu gândul la seceta pe care o trăim noi zilele acestea. De ce? Fiindcă el i-a cerut lui Dumnezeu, pentru infidelitatea locuitorilor din Israelul Vechiului Testament, să îi pedepsească pentru că abandonaseră credința adevărată și se închinaseră unui duh, Baal, care era stăpânul acelui popor. Deci locuitorii comiseseră o infidelitate față de Dumnezeu și atunci Dumnezeu i-a ascultat ruga, ca pentru trei ani și jumătate să nu plouă, să nu se întâmple foarte multe lucruri.

Totuși, pe undeva exagerează Tesviteanul, așa îl numeau, Ilie Tesviteanul, pentru că era dintr-un oraș numit Tesvi. Totul până când o văduvă săracă, care mai avea puțină făină și puțină apă reușește să facă o pâine, dar, în același timp, moare fiul ei. Și atunci văduva, în toată durerea ei, se adresează Domnului și atunci Sfântul Ilie își dă seama și îl roagă pe Dumnezeu să dea din nou, adică să renunțe la legătura pe care o făcuse și să suspende situația aceasta de avarie dacă vrea. 

Își dă seama că exagerase Sfântul Ilie și că murise multă vegetație, multe lucruri care sunt ale firii, ale normalității. Vegetația era uscată cum este acum. Ce să reținem? Încercarea prin care trec locuitorii Vechiului Testament, cei din Israel, ai poporului ales, este o consecință a infidelității lor față de Dumnezeu, dar totodată este și un examen foarte greu de îndurat. De asta, de obicei, s-ar cuveni să ne gândim de ce trecem prin această situație a secetei nu numai noi, ci aproape întreaga Europă. Sfântul Ilie în felul acesta acționează el, pentru revenirea la normalitatea credinței, ori asta este una din încercările la care Dumnezeu îi supune pe oameni din cauza infidelității, dar, în situația aceasta, intransigența Sfântului Ilie este chiar exagerată”, a spus jurnalistul Dan Ciachir în exclusivitate pentru DC News. 

Obiceiuri din popor și tradiții

Sfântul Ilie 2022. De Sfântul Ilie plouă, așa se spune în popor. Fie că își mână carul prin cer și face găuri în boltă pe unde cade ploaia, fie Dumnezeu l-a păcălit când e ziua lui și se supără și tună, scăpărând din bici, Sfântul Ilie este un personaj pe care românii l-au îmbrăcat cu straiele lor și i-au dat din cutumele lor sociale. 

Sfântul Ilie 2022. ”Cerul arată ca o movilă nemărginită, pe care umblă Sfântul Ilie în car, fie pentru a se plimba, fie cu treburi de ale casei; fiind lucru sfânt, carul nu trebuie să fie văzut de oameni și de aceea se umple cerul de nori, împiedicând astfel oamenii să îl zărească; ca să nu alunece în mersul său, carul are pe talpa roților cuie mari, care găuresc însă bolta cerească, lăsând să curgă ploaia”, scrie etnologul Romulus Antonescu. 

Sfântul Ilie 2022. Ilie Pălărie este o poreclă dată în popor în zona Moldovei și vine ca o continuare a sărbătorii sfântului ”care cade pe 21 iulie (de Cuvioșii Simeon și Ioan) și pe care poporul o ține pentru ca Sfântul Ilie să nu pălească recoltele. De observat că, pentru apărarea recoltelor, poporul ține, în fapt, trei zile: 19, 20 și 21 iulie”, mai scrie în Dicționar. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel