Dan Barna aruncă fumigena: "La mall, în weekend, doar vaccinat". Cîţu nu e de acord
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Foto: Facebook Dan Barna
Foto: Facebook Dan Barna
Dan Barna a declarat, vineri, că s-au purtat discuții în coaliție cu privire la stimularea vaccinări în mediul rural. Se iau în considerare loterii în utilaje agricole, vouchere, bonuri și tichete. Pentru a preveni valul patru al pandemiei, se ia în calcul și condiționarea accesului la servicii neesențiale, cum ar fi mersul la mall.

UPDATE: Florin Cîţu îl contrazice pe vicepremierul Barna şi spune că nu s-a ajuns încă la o decizie în acest sens. 

"Nu vreau să comentez, nu s-a ajuns la nicio decizie. V-am obişnuit să ies şi să anunţ deciziile care se iau. Aşa, scenarii au mai fost şi în trecut, când s-a propus de la ministerul Sănătăţii carantinarea Capitalei, iar eu nu am fost de acord", a declarat Florin Cîţu.

Dacă discuțiile purtate de reprezentanții coaliției vor prinde contur, atunci cei care nu sunt vaccinați nu vor mai putea merge la mall. Mai sunt luate în calcul și alte variante, precum acordarea de vouchere, stimulente, bonuri și tichete. Nu însă și sume de bani, potrivit Timiș Online.

„Am discutat chiar în ședința de coaliție acest subiect. (…) Sunt două tipuri de măsuri: de încurajare a vaccinării, dar și pentru cadre medicale, pentru accesul la servicii neesențiale, să fie condiționată de vacinare. Mersul la mall, de pildă, să fie condiționat de vaccinare. Gândim toate variantele să convingem oamenii din mediul rural să mergem să se vaccineze. Se discută diverse variante de vauchere, stimulente, bonuri, tichete, nu bani direct. S-a discutat și posibilitatea unei loterii în utilaje agricole”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Vaccinarea e singura soluție, crede Dan Barna, pentru ca valul patru să fie resimțim cât mai puțin.

Permisul de sănătate, obligatoriu în Italia 

Italia va introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii închise precum cluburile şi restaurantele, a decis joi seară guvernul condus de Mario Draghi, relatează AFP.

Permisul de sănătate este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile cu garanţia de a nu se regăsi printre persoanele contagioase, a explicat premierul în cadrul unei conferinţe de presă la Palazzo Chigi, sediul guvernului din Roma, la încheierea consiliului de miniştri care a aprobat această măsură. În afară de cluburi şi restaurante, acest permis va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri.

Permisul de sănătate va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese, evenimente la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare. Cluburile de noapte vor rămâne închise până la o nouă notificare, dar acest sector va beneficia de ajutor public.

Permisul de sănătate, denumit permisul verde în peninsulă, poate fi eliberat de la prima doză de vaccin, dar şi persoanelor vindecate de Covid şi celor care au un test negativ în ultimele 48 de ore. Adoptarea permisului de sănătate a făcut obiectul unor tensiuni în cadrul majorităţii guvernamentale, liderul Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini avertizând în special împotriva unor opţiuni draconice, improvizate şi nemăsurate care îi privează pe majoritatea italienilor de dreptul la muncă şi la libertatea de mişcare.

Italia înregistrează în fiecare zi câteva mii de noi cazuri şi puţine decese, dar tendinţa de bază este în creştere. Joi, în Italia au fost înregistrate 5.057 de cazuri, în timp ce nu s-a depăşit pragul de 5.000 de noi cazuri în 24 de ore de la 21 mai.

Varianta Delta este ameninţătoare, deoarece se răspândeşte mai repede decât celelalte variante, a avertizat premierul Mario Draghi. Îi invit pe toţi italienii să se vaccineze şi să o facă imediat, a afirmat el, salutând faptul că mai mult de jumătate dintre italieni au finalizat programul de vaccinare, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel