Miniștri și mii de funcționari publici, vulnerabili la hackeri, după ce nume, adrese de e-mail și numere de telefon mobil au fost lăsate online timp de ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Experții au tras alarma cu privire la o bază de date cu detalii de contact pentru 45.000 de funcționari publici. Informația a fost online, stârnind temeri că ar putea fi folosite pentru a păcăli miniștri. S-ar putea trimite mesaje false părând a veni de la înalți funcționari publici.

Miniștri și un număr mare de funcționari publici britanici au fost avertizați că sunt vulnerabili la hackeri după ce datele personale au fost lăsate online.

Experții au exprimat alarma că miniștri ar putea fi păcăliți cu ușurință să dezvăluie informații sensibile folosind o bază de date cu detalii de contact, notează Daily Mail.

Numele, titlurile posturilor și adresele de e-mail a 45.000 de funcționari publici au fost disponibile pe site-ul Serviciului de Comunicare a Guvernului (GCS). Contactele au fost eliminate în martie 2020 din cauza lucrărilor pe site, dar un mesaj insistă că vor reveni în curând, potrivit The Times.

În 3.000 de cazuri au fost incluse numere de telefon mobil, în timp ce altele au prezentat profiluri Twitter și LinkedIn. Richard De Vere, un expert în securitate online, a declarat ziarului că materialul a făcut guvernul „primul pentru atacurile de inginerie socială” - un alt termen pentru hacking uman.

„Ingineria socială prosperă cu adevărat pe informație: cu cât îi poți oferi mai multe informații, cu atât este mai puternică”, a spus el.

Mesaje false care par a veni din partea funcţionarilor publici



El a avertizat că folosirea datelor infractorilor ar putea uzurpa identitatea unor înalți funcționari publici și apoi pot contacta miniștri.

Întrucât mesajele ar părea să provină de la numerele de mobil ale funcționarilor publici, aceștia ar putea fi ademeniți să facă clic pe link-uri care să permită accesul infractorilor la sisteme.

„În toate scopurile, aceste texte vin de pe telefoanele oamenilor, așa că dacă ați mai corespondat cu ei în trecut, mesajul va apărea doar cu restul. Încă putem falsifica mesajele foarte ușor”, a spus domnul De Vere.

Printre cei incluși în baza de date s-au numărat șefii de departament de la Biroul Cabinetului, personalul de la Ministerul Apărării și de la Laboratorul Național Nuclear și directorii de la British Council.

Domnul De Vere a spus că a semnalat problema Centrului Național de Securitate Cibernetică în 2019, dar i s-a spus că GCS ar trebui să aibă „un director public”.

El a sugerat că un atac de piraterie împotriva Liz Truss în timp ce era secretar de externe s-ar fi putut datora „ingineriei sociale”.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru The Times: „Acest guvern ia securitatea cibernetică extrem de în serios. Miniștrii primesc periodic ședințe de securitate și consiliere de la Centrul Național de Securitate Cibernetică, inclusiv cu privire la protejarea datelor lor personale și atenuarea amenințărilor cibernetice”, mai scrie Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel