Daea: Vom extinde, de anul viitor, sistemului antigrindină, din Teleorman până în Dobrogea
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
racheta antigrindina
racheta antigrindina
Anul viitor vom avea un program de investiţii pentru extinderea sistemului antigrindină din Teleorman până în Dobrogea, iar judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa vor avea o altă protecţie, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

"Va funcţiona şi în Bărăgan (sistemul de protecţie antigrindină n.r.). Dacă din 2004 până în 2017 doar şapte puncte de lansare au fost realizate în ţară, noi, accelerând, văzând, ştiind, cunoscând şi înţelegând aceste fenomene, în 2017 şi 2018 am realizat 60 de puncte de lansare şi vom lansa şi anul acesta 65. În Băragan este o altă abordare, într-un program de investiţii, unde, de anul viitor, din Teleorman până în Dobrogea, înţelegând judeţele acestea limitrofe Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa vor avea o altă protecţie", a precizat Daea, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Întrebat de ce rachetele noastre zboară mai jos decât cele ale ruşilor şi astfel ne trimit norii peste graniţă, Daea a răspuns: "haideţi să nu intram în această zonă peiorativă vizavi de preocuparea pe care o avem, în modul acesta de interpretare tehnică a funcţionării sistemului ca atare".

Lupta cu natura



"Este evident că natura nu putem să o stăpânim şi fenomenele acestea extreme naturale nu le-a putut nimeni stăpâni pe glob. Noi căutăm să facem acest lucru şi iată că viaţa a demonstrat că putem să atenuăm fenomenele acestea pe zonele unde evident am pus în mişcare acest sistem. Acum se vede grindina, dar în multe zone ale ţării, datorită faptului că s-a intervenit, grindina nu a ajuns pe sol. Nu putem să acoperim întreaga ţară, dar facem acest efort investiţional, pentru că merită, întrucât un leu investit în acest sistem înseamnă un câştig de 14 lei pentru fermieri şi pentru ţară", a adăugat Petre Daea.

La finele săptămânii trecute, Ministerul Agriculturii anunţa că Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) a lansat 123 de rachete în prin două unităţi din zona Moldovei, iar în acele zone nu au fost raportate căderi de grindină pe teritoriul protejat.

În ceea ce priveşte tornada care s-a produs în data de 30 aprilie, Petre Daea preciza că, deşi sistemul antigrindină a funcţionat la acea dată, fiind lansate 16 rachete la nivel naţional, fenomenul meteo extrem s-a produs la o înălţime mult mai mare decât ar fi putut acţiona rachetele antigrindină.

Din caza acestui fenomen, aproximativ 50 de hectare dintr-o plantaţie viticolă din zona Urlaţi, judeţul Prahova, a fost distrusă, iar producţia acestui an a fost compromisă.

Vezi și: Petre Daea evaluează pagubele produse de grindină în Călărași

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel