Decizii luate în şedinţa de BN a USR. Dacian Cioloş, propus premier. Un nou program de reforme, anunţat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Dacian Ciolos
Facebook Dacian Ciolos
Dacian Cioloş va fi propunerea USR pentru funcţia de premier la consultările de la Cotroceni, anunţă Antena 3. 

UPDATE: USR a emis şi un comunicat oficial cu privire la deciziile luate în Biroul Naţional. 

"Astăzi, la o săptămână de la demiterea lui Florin Cîțu, Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări pentru rezolvarea crizei.

USR merge la consultări cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și să implementeze reformele din PNRR.

Susținem, în continuare, că un guvern USR-PNL-UDMR condus de un prim-ministru responsabil, a cărui prioritate este punerea în aplicare a unui program de guvernare axat pe reforme, și nu jocurile politice, sunt cea mai bună soluție pentru România.

Propunerea noastră pentru funcția de prim-ministru este Dacian Cioloș, o garanție că reformele pot avea loc în România. Echipa de negocieri a USR merge la Klaus Iohannis cu această propunere, dar și cu un pachet de măsuri ce vor sta la baza programului de guvernare. Propunem măsuri concrete, ferme, cu termene clare de punere în aplicare.

Printre cele mai importante măsuri pe care i le vom pune pe masă lui Klaus Iohannis se numără:

- Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice;

- Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19; 

- Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.

- Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.

- Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.

- Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.

- Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

Dacă vechile partide fug de responsabilitate, noi suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să inițiem imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Cerem la schimb garanția că reformele pe care ne-am angajat să le punem în aplicare și de care România are atât de mare nevoie nu vor mai fi blocate", se arată în comunicat. 

UPDATE: Dacian Cioloş a anunţat deciziile USR înainte de a merge la consultări. 

"USR merge la consultări cu mandatul de a forma cât mai rapid un Guvern cu puteri depline care să gestioneze cât mai repede pandemia, reformele din PNRR, criza din energie. Cea mai bună soluţie este un Guvern USR-PNL-UDMR, cu un program de reforme asumat, care să fie respectat de partenerii de coaliţie. Biroul Naţional USR a decis ca echipa de negociere să îi prezinte preşedintelui propunerea de premier în persoana lui Dacian Cioloş şi un pachet de măsuri. Un Guvern trebuie să funcţioneze cu un premier şi un astfel de program. Nu am putut avea discuţii în aceste zile cu partenerii ca să vedem ce vor, de aceea suntem gata să venim cu propunere de premier şi cu un program asumat. Acest program cuprinde măsuri pentru reducerea cu 32% a preţurilor la energie, măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19. Din programul de guvernare am luat priorităţi importante: desfiinţarea SIIJ până la final de octombrie, adoptarea legilor justiţiei până la final de 2022, eliminarea impozitului pe salariul minim, ca să reducem povara fiscală pe salarii mici, reforma pensiilor speciale, reforma companiilor de stat, eliminarea excepţiilor de la numirea managementului, şi, evident, revenirea la alegerea primarilor în două tururi până în martie 2023. Acest subiect nu a fost complet convenit în coaliţie, dar trebuie să rămână pe agendă.

Vechile partide fug de responsabilitate, aşa că USR e pregătit să îşi asume responsabilitatea Guvernării", a declarat Dacian Cioloş. 

"Vom încerca formarea unei majorităţi în jurul unui program de guvernare. Venim cu lucruri concrete",  a mai declarat Dacian Cioloş, întrebat ce va face dacă Klaus Iohannis va alege să îl desemneze premier. 

În şedinţa pe care au avut-o cei de la USR înainte de consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, s-a decis ca partidul să îl susţină pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. 

De asemenea, indică sursa citată, USR îşi menţine opinia legată de Florin Cîţu, care nu mai este dorit în funcţia de premier. În schimb, acesta ar putea primi un portofoliu de ministru. 

PNL şi PSD nu vor face propuneri de premier la aceste discuţii, mai arată Antena 3. 

PNL, variante de premier posibile, dacă nu se face majoritate în jurul lui Cîţu 

”În spațiul public au apărut o serie de nume. A fost adus în discuție numele lui Lucian Bode, un ministru foarte bun, care beneficiază de aprecierea foarte multor parlamentari și foarte multor lideri de partide. A fost adus în discuție numele generalului Ciucă, ministrul Apărării, care la rândul lui are o poziție foarte bună, este apreciat ca ministru al Apărării și ca un om extrem de serios. Mai există în cadrul PNL și alte posibilități de nume (...).

PNL poate face zece nominalizări. Eu am discutat despre cele două nume aduse în spațiul public, respectiv Lucian Bode și Nicolae Ciucă, pentru că au fost numele vehiculate și care au generat comentarii pe zona respectivă, dar avem și alte personalități. Președintele probabil că după discuția pe care o va avea cu delegația noastră, care e prima delegație, când va sonda poziția USR PLUS, va sonda cu un nume din cadrul PNL, probabil că va fi Lucian Bode. Eu sunt și destul de rezervat ca să fac niște discuții ipotetice sau mai puțin formale, pentru că nu mai departe de aseară, fiind la o emisiune tv, se discuta despre Rareș Bogdan și cineva a comentat că niciodată nu va ajunge prim-ministru. Eu am replicat spunând că Rareș e un om tânăr, un om de mare perspectivă, un om care a adus un plus PNL și cu siguranță nu mâine, dar într-un viitor, va ajunge și Rareș prim-ministru. Toată presa a titrat: surpriză, Fenechiu anunță că Rareș Bogdan ar putea fi primul-ministru. Deci în momentul în care lucrurile sunt scoase din context, după o perioadă tulbure, încerc și eu să fiu cât se poate de atent la ceea ce spun”, a declarat senatorul Daniel Fenechiu la RFI.

VEZI Fenechiu, despre varianta Bode-premier: În PNL EXISTĂ și alte nume 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel