Cioloș conduce în lupta pentru șefia USR PLUS. UPDATE: Dan Barna vorbește despre suspans
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto: Facebook Dacian Cioloș
Foto: Facebook Dacian Cioloș
Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor pentru președinția USR PLUS.

Membrii USR PLUS au început să voteze pentru noul președinte al partidului. Rezultatul votului online va fi validat de congresul USR PLUS, care va avea loc în weekendul 2-3 octombrie.

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor pentru președinția USR PLUS cu 46% din voturi, în timp ce Dan Barna a obținut 43,9%. Irinel Darău, al treilea candidat, a obținut 10,1%. Pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1, va fi organizat al doilea tur de scrutin.

Amintim că membrii USR PLUS aleg noul preşedinte ale partidului rezultat în urma fuziunii dintre USR şi PLUS. Rezultatul scrutinului online urmează să fie validat de Congresul USR PLUS.

Votul s-a desfăşurat online prin intermediul unei platforme securizate.

În cadrul Congresului, delegați ai filialelor din toată țara vor alege și membrii Biroul Național al USR PLUS care asigură conducerea executivă a partidului alături de președinte.

UPDATE 1: Ionuț Moșteanu, primele declarații 

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a făcut publice, joi, rezultatele alegerilor interne. Din 44,114 votanți, au votat 32.815, ceea ce reprezintă un record pentru Alianță.

USR PLUS va avea, joi, o sedință de Birou Național la ora 16.00, în cadrul căreia se vor discuta detalii despre turul doi al alegerilor interne.

Turul doi se va încheia înainte de Congresul USR PLUS, care va avea loc peste nouă zile.

UPDATE 2: Dacian Cioloș, precizări după vot

„Aș vrea să vă mulțumesc pentru voturile voastre, indiferent de persoana pe care ați ales să o votați pentru funcția de președinte al USR PLUS. Este impresionantă participarea și, prin numărul de membri care au votat, suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă să faci politică în România și ce înseamnă implicarea reală. Este un exercițiu de democrație și implicare decent și onest pentru care meritați felicitări și mulțumiri. Am putea spune că este o victorie a normalității modul în care s-au desfășurat votul și procesul electoral, dar îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepție. Rolul nostru în politică ar trebui să fie acela de a asigura normalitatea în fiecare zi, de a nu mai permite aventuri politice și excese, pariuri și riscuri nejustificate. De aceea nu vreau să cataloghez acest prim tur ca pe o victorie sau orice altceva care ar părea că e rezultatul unui război. Este o competiție fără miză personală, este o alegere pentru viitorul partidului nostru, un vot pentru un USR PLUS mai bun și mai capabil să ofere societății românești o șansă la o viață decență și normală, la prosperitate și bucurie.

Le mulțumesc, de asemenea, lui Irineu Darău și Dan Barna, pentru că împreună putem fi mai buni. Nu îi consider contracandidați și concurenți, ci colegi, prieteni și parteneri pentru anii care vin, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur.

Singura mea rugăminte este să înțelegem că votul colegilor noștri, membrii USR PLUS, este dedicat schimbării în bine, principiilor pe care le-am asumat și dorinței de a munci mai mult și mai eficient. Cred că se poate mai bine și mai mult, iar noi suntem aici ca să ne ținem de cuvânt față de voi toți, cei cărora vă cerem votul în aceste alegeri. În ceea ce mă privește, consider că partidul are nevoie de doi ani de construcție intensă, la sfârșitul cărora să avem șanse reale la președinția României și la o majoritate care să poată schimba și reforma România”, a scris Dacian Cioloș pe contul de Facebook. 

UPDATE  3: Barna, clasat pe locul 2 la alegerile interne 

Rezultatul este incontestabil și confirmă că fiecare vot contează, a apus, joi, Dan Barna, după ce a pierdut primul tur al alegerilor din USR PLUS.

„Rezultatul este unul necontestabil. Este un rezultat care confirmă un element foarte important - fiecare vot în USR PLUS contează. De aceea, pentru turul doi, încurajez toți membrii USR PLUS să voteze. (...) Suspansul merge mai departe”, a transmis Dan Barna.

-----

Barna: USR PLUS va discuta cu președintele PNL Cîțu 

Dan Barna a vorbit, recent, la Digi24, despre o posibilă refacere a coaliției de guvernare. Potrivit acestuia, deciziile finale în acest sens vor fi luate după încheierea celor două congrese, cel al PNL de sâmbătă, și cel al USR PLUS. USR PLUS nu are nicio problemă să poarte dialoguri și negocieri cu Florin Cîțu dacă va fi ales președinte al liberalilor, susține Barna. 

„Noi nu avem o problemă, vom discuta cu președintele pe care PNL îl va alege. Este decizia lor să își aleagă președintele în care au încredere. Cu acest președinte stăm de vorbă la negocieri fără niciun fel de problemă. Poziția noastră este că actualul premier nu mai are sprijinul USR PLUS, cu un alt premier suntem gata să discutăm. Discutăm cu eventualul președinte PNL Cîțu, nu cu premierul Cîțu”, a spus Dan Barna. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel