Data actualizării:
Data publicării:

Dacian Cioloș și ,,șaua mongolă" . Premierul a dăruit o șa primită în luna iulie

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
Dacian Cioloș a dăruit o șa mongolă unei ferme din Cluj, unde se organizează hipoterapie. Problema este că șaua ar fi fost primită de premier de la președintele Mongoliei undeva în luna iulie, iar conform legii ea ar fi trebuit declarată în termen de 30 de zile. 

Legea exclude de la declarare doar cadourile care se încadrează sub 200 de euro. Excepția e constituită de decorații, medalii, insigne  a căror valoare este sub 50 de euro. Șaua mongolă trebuie evaluată, însă este greu de crezut că acest cadou primit de la președintele Mongoliei ar valora sub 200 de euro. Teoretic ea a fost primită de Cioloș în luna iulie, atunci când a vizitat Mongolia. 

În acest caz, premierul Cioloș ar intra sub incidența legii 251/2004. Iată ce spune legea: 

"Persoanele care au calitatea de demnitar public şi cele care deţin funcţii de demnitate publică, magistraţii şi cei asimilaţi acestora, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, funcţionarii publici din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice sau de interes public, precum şi celelalte persoane care au obligaţia să-şi declare averea, potrivit legii, au obligaţia de a declara şi prezenta la conducătorul instituţiei, în termen de 30 de zile de la primire, bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit în cadrul unor activităţi de protocol în exercitarea mandatului sau a funcţiei".

Conform inpolitics.ro, legea mai prevede că același conducător al autorităţii, instituţiei publice sau al persoanei juridice dispune constituirea unei comisii alcătuite din 3 persoane de specialitate din instituţie, care va evalua şi va inventaria bunurile primite cadou. Comisia ţine evidenţa bunurilor şi, înainte de finele anului, propune conducătorului instituţiei rezolvarea situaţiei bunului.

În cazurile în care valoarea bunurilor stabilite de comisie este mai mare decât echivalentul a 200 euro, persoana care a primit bunurile poate solicita păstrarea lor, plătind diferenţa de valoare. Dacă valoarea bunurilor stabilită de comisie este sub echivalentul a 200 euro, acestea se păstrează de către primitor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel