Dacă vrem UNIREA, trebuie să investim în Republica Moldova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Una dintre problemele de mare actualitate, având în vedere cei 100 de ani trecuţi de la semnarea declaraţiei de Unire a Basarabiei cu România, este readucerea Moldovei alături de ţara mamă, subiect despre care ne-a vorbit deputatul Remus Borza.

Înainte de a se face o unire politică trebuie mai întâi să facem unirea economică între cele două state româneşti.

"Salut preluarea de către Banca Transilvania a celei de-a treia bănci comerciale din Republica Moldova, respectiv VictoriaBank. În paralel cu preluarea în România a Banc Post, banca de la Cluj a dat lovitura şi la Chişinău. În perspectiva acestor achiziţii, Banca Transilvania are toate şansele ca în decurs de 1 an să devină cea mai mare bancă comercială din România. Săptămâna aceasta, în prezenţa premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, şi a ministrului Economiei din România, Dan Andruşca, s-a semnat contractul de preluare de către Transgaz a transportatorului de gaze de pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv VestMoldTransgaz. Asta va permite aprovizionarea directă cu gaze a fraţilor noştri de peste Prut direct din România, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Din 2019, după ce se va finaliza investiţia de 93 de milioane de euro, susţinută integral de compania statului român Transgaz, Republica Moldova îşi va câştiga independenţa energetică faţă de Rusia. Încurajez firmele româneşti să treacă Prutul, să investească în Republica Moldova, să creeeze locuri de muncă şi să crească nivelul de trai al locuitorilor provinciei româneşti Basarabia. Republica Moldova are un extraordinar potenţial de dezvoltare, o resursă umană calificată şi ieftină. Nivelul salarial este, însă, de 3-4 ori mai mic decât la noi." a arătat Remus Borza.

Statisticile arată că, surprinzător, moldovenii sunt mai puţin doritori de unire cu România:

"Dacă vrem, într-adevăr, să aducem Basarabia la ţara mamă trebuie să ne asumăm investiţii în infrastructură, educaţie şi sistemul public de sănătate a Republicii Moldova. Doar cu declaraţii pompoase, abordări populiste şi promisiuni fără acoperire nu-i vom câştiga de partea noastră pe moldoveni. Anul acesta cu ocazia aniversării Centenarului Unirii am alocat un buget Ministerului Culturii de 1,2 miliarde de lei. Câteva sute de milioane de lei se vor duce pe realizarea unor monumente din piatră sau bronz, dedicate acestui eveniment. Din punctul meu de vedere, e o risipă de bani publici. Pe de o parte, românii în proporţie de 80% susţin reunificarea celor două state româneşti. Nu acelaşi lucru se întâmplă dincolo de Prut unde doar 22% din cetăţenii Moldovei sunt favorabili unirii. Şi, până la urmă, ce monumente să construim? Precum cele din Bucureşti. Un Traian în fundul gol tinând în braţe lupoaica, statuia amplasată chiar pe scările Muzeului Naţional de Istorie. Sau o mare ţeapă cu două ouă, monument amplasat pe diagonală cu Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Exemple de astfel de "creaţii artistice" care frizează kitsch-ul şi grotescul sunt cu zecile în toată România. Zecile astea de milioane de euro aruncate pe fanteziile unor aşa zişi artişti mai bine le-am aloca pentru carte românească şi am construi şcoli şi spitale în Republica Moldova. Mai bine am face o autostradă care să lege Iaşiul de Chişinău sau o cale ferată rapidă între Bucureşti şi Chişinău. Haideţi să nu facem doar poduri de flori, ci şi poduri de piatră. Atunci vor dori şi moldovenii să se întoarcă acasă, la ţara mamă." sunt concluziile pe care ni le-a prezentat în exclusivitate deputatul independent.

De unde ar veni banii de investiţii, ne spune Remus Borza în fragmentul video de mai jos:

VIDEO

[citeste si]

VEZI INTERVIUL INTEGRAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel