Dacă Israelul se angajează într-o agresiune asupra Libanului ”va urma un război nimicitor”, avertizează Iranul
Citește în articol mai multe despre avertismentul Iranului.
Iranul a avertizat că o invazie israeliană a Libanului ar declanșa un ”război nimicitor”.
Avertismentul a venit după ce tensiunile dintre Israel și gruparea militantă libaneză Hezbollah, susținută de Iran, au determinat Statele Unite să lanseze eforturi diplomatice pentru a preveni un război la scară largă în regiune.
Într-o postare pe rețelele de socializare de vineri târziu, misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a declarat că Teheranul consideră avertismentele Israelului privind o acțiune militară în Liban drept ”război psihologic”, dar ”dacă se angajează într-o agresiune militară la scară largă, va urma un război nimicitor”.
„Toate opțiunile, inclusiv implicarea deplină a tuturor Fronturilor de Rezistență, sunt pe masă”, au declarat oficialii iranieni, referindu-se la alianța de grupuri armate susținute de Iran, inclusiv Hezbollah, Hamas, Jihadul Islamic Palestinian, rebelii Houthi din Yemen și milițiile șiite irakiene.
Amenințările Iranului vin după ce Benny Gantz, fostul membru al cabinetului de război israelian, a declarat marți: „Putem scufunda Libanul complet în întuneric și putem demonta puterea Hezbollahului în câteva zile”.
”Înapoi în epoca de piatră”
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat joi că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) sunt capabile să aducă Libanul ”înapoi în epoca de piatră”. Dar ”nu vrem să intrăm într-un război pentru că nu este bine pentru Israel”, a adăugat el în timpul unei vizite la Washington.
Potrivit serviciilor secrete americane, un război de amploare între Israel și Hezbollah este posibil să izbucnească în următoarele câteva săptămâni dacă guvernul israelian și Hamas nu ajung la un acord de încetare a focului în Gaza.
Conform datelor colectate de organizația Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) și raportate de Al Jazeera, au avut loc aproximativ 7400 de atacuri transfrontaliere între Israel și Liban începând cu data de 7 octombrie.
Escaladarea tensiunilor la frontiera israeliano-libaneză a determinat Germania, Țările de Jos și Canada să își îndemne săptămâna aceasta cetățenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil prin intermediul zborurilor comerciale care încă operează în țară. Statele Unite, care au o evaluare puțin mai conservatoare, au emis o recomandare de călătorie pentru cetățenii americani, îndemnându-i să ”reconsidere ferm” călătoriile în Liban.
Poziția premierului Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminica trecută că ”faza intensă a războiului cu Hamas este pe cale să se încheie”, dar și că atenția IDF s-ar putea îndrepta către granița de nord a Israelului cu Libanul.
La sfârșitul lunii mai, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a solicitat mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant și trei lideri de rang înalt ai Hamas. Se așteaptă acum ca Guvernul Marii Britanii să intervină la CPI pentru a amâna o decizie privind emiterea unui mandat de arestare a premierului Netanyahu pentru presupuse crime de război în Gaza.
Noile amenințări ale Iranului cu privire la un potențial război între Israel și Hezbollah au venit în timp ce Republica Islamică Iran s-a prezentat la urne pentru alegerile prezidențiale. Primul tur s-a încheiat fără ca vreunul dintre candidați să depășească procentul de 50%, necesar pentru a câștiga.
Săptămâna viitoare, în Iran va avea loc un nou tur de alegeri între reformistul Masoud Pezeshkian și ultraconservatorul Saeed Jalili, care au primit 10,4 milioane și, respectiv, 9,4 milioane de voturi, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News