Dacă existența Iranului este amenințată, țara ”va trebui să își schimbe doctrina nucleară”, susține un consilier al liderului suprem Khamenei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află ce declarații a făcut un consilier al liderului suprem iranian despre doctrina nucleară.

Iranul va trebui să își schimbe doctrina nucleară dacă existența sa este amenințată de Israel, a declarat un consilier al liderului suprem iranian, Kamal Kharrazi, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la o armă nucleară iraniană.

„Nu avem nicio decizie de a construi o bombă nucleară, dar în cazul în care existența Iranului va fi amenințată, nu vom avea de ales decât să ne schimbăm doctrina militară”, a declarat Kharrazi, după cum a relatat joi Student News Network din Iran, adăugând că Teheranul a semnalat deja că are potențialul de a construi astfel de arme.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a interzis dezvoltarea armelor nucleare într-o fatwa la începutul anilor 2000, reiterându-și poziția în 2019, spunând: „Construirea și stocarea de bombe nucleare este greșită, iar utilizarea lor este haram (n.r. interzisă din punct de vedere religios) ... Deși avem tehnologie nucleară, Iranul a evitat-o cu fermitate”.

Disuasiunea se va schimba

Cu toate acestea, ministrul iranian al Informațiilor de atunci a declarat în 2021 că presiunea occidentală ar putea împinge Teheranul să caute arme nucleare.

„În cazul unui atac asupra instalațiilor noastre nucleare de către regimul sionist, disuasiunea noastră se va schimba”, a adăugat Kharrazi.

În aprilie, Iranul și Israelul au atins cel mai înalt nivel de tensiuni, Teheranul lansând direct aproximativ 300 de rachete și drone împotriva Israelului ca represalii la un presupus atac mortal israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel