Dacă ajutorul SUA nu este aprobat acum, ”Kievul ar putea pierde războiul până la sfârșitul anului”, avertizează directorul CIA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut directorul CIA, William Burns.

Directorul CIA, William Burns, a oferit joi un avertisment dur parlamentarilor de la Capitoliu: ”Dacă nu aprobați acum ajutorul pentru Ucraina, Kievul ar putea pierde războiul până la sfârșitul anului”.

Luând cuvântul la un eveniment la Centrul prezidențial George W. Bush, Burns a îndemnat legislatorii să aprobe ajutorul care ar dedica miliarde pentru eforturile de război ale Ucrainei.

”Cu impulsul pe care l-ar aduce asistența militară, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, ucrainenii sunt pe deplin capabili să se descurce în 2024 și să străpungă viziunea arogantă a lui Putin că timpul este de partea lui”, a spus el.

Dar, dacă acest lucru nu trece de Congres, ”imaginea este mult mai dezastruoasă”, a continuat el. ”Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024 sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta, în esență, termenii unui acord politic”, a declarat Burns.

Avertisment puternic

Este poate cel mai puternic avertisment de până acum al unui oficial de rang înalt al administrației în ceea ce privește războiul, venind în contextul în care oficialii de la Kiev avertizează că o ofensivă rusă iminentă în vară - care ar presupune valuri masive de trupe invadând Ucraina - ar putea copleși soldații în dificultate ai Kievului.

Remarcile lui Burns vin la o zi după ce președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a dezvăluit pachetul său de ajutor extern foarte așteptat, care atârnă în balanță în timp ce președintele încearcă să obțină voturile necesare pentru a începe dezbaterea în plen.

Miercuri, președintele Șefilor de Stat Major, generalul C.Q. Brown, a declarat în fața parlamentarilor: "câștigurile obținute cu greu de Ucraina pot fi pierdute fără sprijinul nostru". Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a avertizat, de asemenea, că dacă ajutorul este amânat, aliații și partenerii ”vor pune la îndoială dacă suntem sau nu... suntem un partener de încredere”.

"Sprijinirea Ucrainei în acest moment înseamnă mai mult decât războiul cu Rusia"

Președintele Joe Biden a declarat, de asemenea, că susține ferm proiectele de lege publicate de Johnson. De luni de zile, administrația a declarat că incapacitatea legislatorilor de a aproba ajutorul pentru Ucraina este un motiv major pentru care Kievul se chinuie pe câmpul de luptă.

Sprijinirea Ucrainei în acest moment înseamnă mai mult decât războiul cu Rusia, a susținut Burns în timpul evenimentului.

”Este vorba, de asemenea, despre Xi Jinping în China, despre ambițiile sale și despre aliații și partenerii noștri din Indo-Pacific”, a spus el. ”Este într-adevăr o chestiune legată de faptul dacă adversarii noștri înțeleg sau nu fiabilitatea și determinarea noastră și dacă aliații și partenerii noștri înțeleg și ei acest lucru”, a mai declarat directorul CIA, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel