Data publicării:
Da, mai are rost să mergem la bibliotecă! S-a încheiat cea de-a XIII-a ediție a festivalului Strada de C’Arte
Cu peste 30 de evenimente desfășurate în perioada 26-29 septembrie, publicul a avut ocazia să participe la dezbateri academice, recitaluri de poezie, concerte, spectacole de teatru și vernisaje.
”BCU ”Carol I” și-a deschis porțile unui public de peste 100 de elevi de la prestigioasele licee Mihai Viteazul, Școala Centrală, Gheorghe Lazăr, Traian Vuia,
Gheorghe Asachi și Miguel de Cervantes, provocându-i să răspundă la o întrebare fundamentală: Mai are rost să mergem la bibliotecă în era digitală?.
Dezbaterea a captivat tinerii, iar concluziile lor unanime au scos în evidență că biblioteca rămâne esențială, fiind un spațiu de învățare și experimentare culturală, dar și un mediu prietenos al comunităților studențești moderne. Biblioteca s-a dovedit a fi o platformă atentă la nevoile generației digitale, adaptându-se constant la exigențele acesteia. În colabora-re cu Softlink, 10 dintre participanți au fost recompensați cu abonamente gratuite la BCU și la serviciile online de bibliotecă, consolidând astfel legătura dintre tinerii cititori și accesul modern la cunoaștere.
Damian Anfile a captivat audiența cu expozeul Bucureștii Pre-Fotografici, oferind o incursiune fascinantă în aspectele capitalei dispărute înainte de apariția fotografiei. Timp de o oră, acesta a descris vechile drumuri, mijloace de iluminat, vestimentații și locuințe, reconstituind un București uitat. Mireille Rădoi, a evidențiat colaborarea fructuoasă cu Damian Anfile, și a prezentat expoziția complementară de litografii din secolul al XIX-lea.”
Recital poetic de excepție
”Dezbaterea Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile, moderată de arhim. Policarp Chițulescu și dr. Andreea Badea a reunit cercetători și experți în domeniul cărții vechi, care au discutat despre importanța conservării și studierii patrimoniului bibliofil românesc. Mireille Rădoi a deschis sesiunea, subliniind colaborarea între Biblioteca Centrală Universitară și Biblioteca Sfântului Sinod pentru promovarea istoriei cărții rare.
Evenimentul a inclus lucrări care au acoperit subiecte variate, de la influențele ucrainene asupra tiparului românesc, la manuscrisele cernicane și operele germanice din secolele XVI-XVII, oferind o imagine amplă asupra contextului și evoluției cărții vechi în spațiul românesc.
La Strada Cuvintelor, poetele Ana Maria Păunescu, Carmen Secere, Irina Lazăr și Loreta Popa au captivat publicul. Prin asemenea momente, Strada de C`Arte face poezia accesibilă unui public mai larg și permite o întâlnire între generații și stiluri diferite într-un spațiu pentru dialog și creativitate artistică.
Recitalul Da Capo a oferit ascultătorilor o seară plină de bucurie. Coordonați de Maria Alexandru, tinerii muzicieni de la Școala Gimnazială de Arte nr. 2 au adus pe scenă un program diversificat, interpretând piese variate, adaptate diferitelor niveluri de virtuozitate. Micii artiști, aflați în fața a peste 100 de susținători, au demonstrat nu doar abilități tehnice, ci și o autentică pasiune pentru muzică.
Recitalul a evidențiat importanța susținerii tinerelor talente, oferindu-le o platformă pentru a se exprima artistic și a-și dezvolta încrederea pe scenă. Aceste evenimente nu doar că îmbogățesc experiența culturală a comunității, dar contribuie și la formarea viitoarelor generații de muzicieni, consolidând legătura dintre artă și educație.
Cele două piese de teatru, Sub pragul de sus și Domnul Președinte au captivat audiența prin interpretarea lui Răzvan Vasilescu și Lucian Iftime. Cu un stil
minimalist, captivant și amuzant, publicul a primit o combinație echilibrată de introspecție și critică socială. Concertele susținute de Ovidiu Niculescu și Lizuca
Bîgu au adus un suflu de energie pe Rampa de Jazz & Poezie, atrăgând sute de participanți care s-au alăturat cu entuziasm” anunță BCU într-un comunicat. Mai multe detalii, despre toate evenimentele, pe site-ul instituției.
DCNews a fost partener media al Festivalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News