Cutremure ciudate în Utah. Sub deșert a fost descoperită activitate vulcanică
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cutremure ciudate în Utah. Sub deșert a fost descoperită activitate vulcanică  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cutremure ciudate în Utah. Sub deșert a fost descoperită activitate vulcanică / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Întinderile aride din Utah ascund un vechi complex vulcanic, iar acest sistem subteran ascuns este încă activ sub suprafața deșertului, spun oamenii de știință.

Potrivit unui nou studiu, în deșertul din Utah, niște cutremure recente din 2018 și 2019 nu au fost cauzate activitatea tectonică, ci au fost zgomote seismice produse de câmpul vulcanic din deșertul Black Rock - un sistem vulcanic antic din deșertul Sevier din Utah, activ de peste 6 milioane de ani care, aparent, este încă în viață.

„Descoperirile noastre sugerează că sistemul este încă activ și că respectivele cutremure au fost probabil rezultatul mișcării legate de lichide în zona respectivă. Cutremurele ar putea fi rezultatul trecerii fluidului prin rocă sau rezultatul deformării din mișcarea fluidului față de suprafață.”, spune seismologul Maria Mesimeri de la Universitatea din Utah.

Cele două serii de cutremure în cauză au avut loc în septembrie 2018 și aprilie 2019 și au fost înregistrate de seismometre în cadrul rețelei seismice regionale din Utah, precum și de instrumente care fac parte dintr-un proiect experimental numit Utah FORGE, condus de Departamentul de Energie al SUA. Analiza ulterioară a formelor de undă din episoade a arătat că aceste cutremure nu au fost rezultatul activității tectonice, cu semnale superficiale care provin de la adâncimi mai mici de 2,5 kilometri.

Dovezile sugerează că, spre deosebire de alte cutremure din zonă care provin din mișcări tectonice și tind să producă mai multă energie seismică, evenimentele superficiale din 2018 și 2019 au fost produse de transportul fluidelor vulcanice în câmpul vulcanic Rock Black, indiferent de starea în care se afla respectiva magmă, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel