Cutremur România. Seism Center: Luna nu provoacă cutremure! Iată factorii declanșatori
Oamenii din spatele paginii ”Seismic Center - Predictie și alertă cutremur” care au ”prezis” cutremurul din 28 octombrie 2018, au postat un mesaj despre factorii ce stau la baza producerii cutremurelor.
Mai jos redăm întreaga postare de pe Facebook a celor de la "Seismic Center - Predictie și alertă cutremur":
"Luna nu provoaca cutremure, totusi in urma analizelor pe care le-am efectuat de-a lungul timpului observam ca anumite forte implicate in echilibrul celor doua corpuri Pamant si Luna pot actiona ca un factor declansator pe langa alti factori principali.
Din rezultatele calculelor noastre am observat ca acest lucru se intampla foarte rar la noi in tara iar ca si perioada de reaparitie sa zicem un om prinde doar un cutremur de acest fel in viata sa ce are printre factorii declansatori fortele gravitationale si de echilibru ale orbitei Luna-Pamant. Nu ne putem insa pronunta concret in aceasta privinta deoarece datele pot fi incorecte inainte de anii 1997, dar putem crede ca seismul din 27 Octombrie 2004 pe langa factorii geologici si geofizici a participat si un angrenaj gravitational extern. Repetam este doar o parere personala ce are la baza analize proprii, "neavizate" academic. Aceste secvente gravitationale nu apar insa la nici un alt seism produs in secolul nostru.
Se cunoaste ca Luna produce mareele cele de pe mari si oceane dar si cele terestre, ele actionand ca in imaginile atasate mai jos in functie de fazele lunare. Cand se produce mareea maritima - oceanica apa se ridica, dar cand se produce mareea terestra nu se ridica si pamantul.
Nasa a demonstrat efectuand masuratori cu ajutorul satelitilor ca Pamantul nu sufera deformari majore, dar NASA nu are de unde sa stie ce se intampla in interiorul Pamantului si anume daca magma din interior nu sufera deformari, acceleratii sau variatii de presiune datorita efectului mareelor sau a fortei Coriolis, daca acest lucru s-ar intampla atunci am avea explicatia mai multor cresteri bruste a magnitudinii si frecventei cutremurelor in fazele Lunare sau orbitale. Totusi uneori se intampla sa se inregistreze cu ajutorul unor gravimetre speciale emisii de unde gravitationale dinspre nucleul Pamantului spre crusta acestuia, adevarate valuri gravitationale de multe ori precursoare pentru seisme majore, iar de multe ori coincid, preced sau urmeaza dupa evenimente astronomice orbitale cu o rata care nu poate fi neglijata. Tot aici s-a observat stiintific si o accentuare a activitatii vulcanice.
Noi nu luam in calcul aceste fenomene cu totul ca ar trebui deoarece pot fi un factor in plus la acest angrenaj complex ce sta la baza producerii cutremurelor, dar aceste calcule si automatizari necesita eforturi considerabile atat tehnic cat si financiar, plus specialisti mai multi in acest domeniu.
Factori declanșatori ai cutremurelor
Ca si concluzie putem sa alocam un 8% corelatiei Luna - Soare - cutremure dar restul de 92% in factorii declansatori ai cutremurelor sunt evolutia seismicitatii din zonele de influenta continentale, factori geologici si seismicitatea locala, factori exogeni/starea de echilibru a acestora.
(...)
Soarele are si el un aport la mareele maritime dar in proportie mai scazuta datorita distantei mari fata de Pamant, totusi uneori in combinatie cu fortele Lunii poate contribui ca si factor aditional...".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News