CUTREMUR ROMÂNIA. Ce să faci pentru a fi pregătit în cazul unui seism mare. Ce ai nevoie să ai la îndemână și cum să (nu) reacționezi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
După cutremurul de 7,8 din Turcia și Siria, care a omorât peste 41.000 de oameni și a afectat zeci de milioane, în România se vorbește tot mai mult despre eventualitatea unui seism major, asta și pentru că atât cutremurul din `40, cât și cel din 77` au urmat unor cutremure puternice produse în Turcia, dar și pentru că în Oltenia au loc tot mai multe seisme în ultimele zile. 

Euronews anunță, în această dimineață, un bilanț de 41.000 de morți în urma cutremurului din 6 februarie care a afectat Turcia și Siria. Organizația Mondială a Sănătății spune că este cel mai mare dezastru natural din ultimii 100 de ani. 

Deși se spune că primele 72 de ore sunt cruciale pentru a găsi oameni în viață - ”golden window” - încă sunt povești care vin din cele două state despre bebeluși, copii și adulți scoși în viață de sub dărâmături. 

Acum, în Turcia, în principal, sunt puse în discuție condițiile de construcție, fiind arestați peste o sută de dezvoltatori imobiliari. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că are în plan reconstrucția în maximum un an, astfel încât, pe cât posibil oamenii să revină la viața lor de dinainte de cutremur. Spunem pe cât posibil, pentru că supraviețuitorii, în cele mai multe cazuri, și-au pierdut membri ai familiei, dacă nu familia cu totul. 

În România, se discută intens despre seismul din Turcia și ”răsunetul” lui în România, deși specialiștii ne spun că vorbim despre falii diferite care nu prezintă un efect ca de domino. În Oltenia, în ultimele zile, au avut loc două cutremure semnificative, peste 5,5 pe Richter, urmate de foarte multe replici. Autoritățile discută despre această mișcare tectonică, dar, în această dimineață, de la INFP, a venit anunțul liniștitor: este puțin probabil ca un cutremur de intensitate medie spre mare să se mai producă. 

Chiar și așa, pentru a fi pregătiți de eventualitatea unui seism trebuie să știți mai multe detalii semnificative și, poate, vitale, pe care le puteți pregăti de pe acum. 

Unul este planul familiei. Citește aici despre el: Kit supraviețuire cutremur: ce trebuie să conțină. Iată documentul pe care trebuie să-l descarci - Planul familiei

Vezi și aici necesarul minimal pe care trebuie să-l ai mereu în casă. 

De asemenea, dă click aici pentru a verifica cât de sigură este casa ta în eventualitatea unui seism. Vei găsi o listă în care vei bifa cu DA sau NU. Sunt detalii care par minore, dar, în caz de cutremur contează să nu ai obiecte neasigurate în casă, care să-ți pună viața în pericol. 

Citește și: "Cea mai proastă idee" pe care poţi să o ai la cutremur. Inginer constructor: Populaţia trebuie să înveţe

Sursă: nutremurlacutremur.ro

Reguli de comportament la cutremur

- păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

- preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

- rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

- dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

- nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

- nu alergați în stradă.

- dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.

Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

- acordați primul ajutor persoanelor rănite.

- în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți căuta să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel