Cutremur puternic în China. Zeci de oameni și-au pierdut viața, fiind obligați să stea în casă din cauza restricțiilor Covid-19
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un cutremur mortal în Sichuan a dus la cel puțin 65 de morți și a fost simțit și în capitala provinciei.

Cel puțin 65 de persoane au fost ucise într-un cutremur puternic care a lovit sud-vestul Chinei și a fost resimțit de milioane de oameni ținuți la casele lor în condiții de izolare strictă de Covid în Chengdu.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,6 s-a produs la aproximativ 43 km sud-est de orașul Kangding, la o adâncime de aproximativ șase mile, a declarat US Geological Survey (USGS).

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a declarat că 17 persoane au murit în orașul Ya'an, în timp ce au fost raportate 29 de decese în prefectura învecinată Ganzi.

„Alte 16 persoane au fost date dispărute și 50 au fost rănite”, a declarat CCTV luni seara. Cutremurul a zguduit și clădirile din capitala provinciei Sichuan, Chengdu, și din orașul Chongqing din apropiere.

Chengdu se află în lockdown

Un rezident a spus: „L-am simțit destul de puternic și unii dintre vecinii mei de la parter au spus că l-au simțit foarte intens. Dar pentru că Chengdu se află sub lockdown, oamenilor nu le este permis să-și părăsească locuințele, așa că mulți dintre ei s-au refugiat în curți”.

CCTV a raportat că alunecările de teren declanșate de cutremur au provocat „daune grave” în cel puțin un oraș.

Un drum către un alt oraș a fost blocat și liniile de telecomunicații din zonele care găzduiesc peste 10.000 de oameni au fost întrerupte. Șocurile au forțat și unele centrale electrice să fie deconecate în Garzê și Ya'an.

Presa de stat a raportat că au fost înregistrate mai multe replici în zonele din apropiere. Un cutremur mai mic, cu magnitudinea de 4,6, a lovit estul Tibetului la mai puțin de o oră după cutremurul inițial, potrivit USGS.

Autoritatea seismologică din Sichuan a declarat că peste 1.000 de soldați au fost aduși pentru a ajuta salvatorii. De asemenea, autoritățile au trimis mii de corturi, pături și paturi pliabile în zonele afectate, potrivit radiodifuzorului.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut autorităților locale „să pună salvarea de vieți pe primul loc, să facă tot posibilul pentru a salva oamenii din zonele afectate de dezastre și să minimizeze pierderile de vieți”, a informat CCTV, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel