Cutremur puternic în China. Sunt mai mulți răniți
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 02 ian 2022, 12:47
WhatsApp
Cutremur puternic în China. Sunt mai mulți răniți / Foto: Pexels
Cutremur puternic în China. Sunt mai mulți răniți / Foto: Pexels
Un cutremur puternic s-a produs în China.

Un seism cu magnitudinea 5,5 produs duminică în oraşul Lijiang din provincia Yunnan, sud-vestul Chinei, s-a soldat cu 22 de persoane rănite, a informat presa oficială chineză, relatează Agerpres, citând Reuters, AFP şi Xinhua.

Cutremurul s-a produs la ora 15:02 (07:02 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, a informat Centrul Reţelelor Seismologice din China (CENC). Potrivit Institutului american de geofizică (USGS), cutremurul a avut magnitudinea de 5,4 şi s-a produs la o adâncime de 38 de km în apropiere de zona care separă provinciile Yunnan şi Sichuan.

Epicentrul a fost localizat la 115 kilometri de Lijiang, în munţii din Yunnan, potrivit USGS. Douăzeci şi două de persoane au fost rănite în comitatul Ninglang din Yunnan, dintre care două grav, a anunţat Biroul de Seismologie din Yunnan. Nu există informaţii imediate cu privire la pagube materiale, potrivit biroului.

Agenţia de ştiri Xinhua a anunţat că o echipă de 60 de salvatori a fost trimisă în zona epicentrului seismului.

China este afectată cu regularitate de cutremure, în special în vestul şi sud-vestul ţării. În septembrie, trei persoane au murit în urma unui seism de mică adâncime produs în provincia Sichuan şi cel puţin 10.000 de persoane au fost strămutate. În mai 2008, un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea 7,9, a provocat 87.000 de decese şi persoane dispărute în Sichuan, în timp ce în 2003 un alt seism cu magnitudinea 6,8 s-a soldat cu 268 de decese în Xinjiang, provocând şi pagube materiale importante.

Cutremur și în judeţul Buzău, în a doua zi a anului 2022

În ziua de 02 Ianuarie 2022, la ora 05:08:17 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 124km, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 130 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 62km E de Brașov, 68km NE de Ploiești, 121km N de București, 124km S de Bacău, 128km V de Brăila, 130km V de Galați, 139km NE de Pitești, 176km E de Sibiu, 186km N de Ruse, 206km SV de Iași.

Protecţia antiseismică în interiorul locuinţei sau locului de muncă:

- evitarea aglomerării spaţiilor de la locul de muncă sau din locuinţă cu piese de mobilier sau aparatură instabile la seism şi amplasate în vecinătatea locurilor în care se aglomerează de obicei familia, sau în spaţiul de lucru; 

- asigurarea pieselor de mobilier grele, zvelte, suprapuse şi înalte, între ele şi prin prindere de un perete, grindă solidă în locurile unde se aglomerează de obicei persoane la locul de muncă sau în familie; 

- amplasarea echipamentelor tehnice şi aparatelor casnice mai grele sau a celor pe rotile - de exemplu: copiatoare, calculatoare mari, maşini de spălat, frigidere etc. - astfel încât să nu se afle în vecinătatea ieşirilor din încăperi sau apartament spre a nu bloca prin deplasarea lor accesul în cazul unui seism. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?