Cutremur politic în Germania. Membru important al Guvernului, concediat de Angela Merkel
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Angela Merkel a concediat un membru marcant al guvernului său. Iată pe cine și de ce s-a declanșat un cutremur politic în Germania.

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a concediat sâmbătă un membru al guvernului său şi al propriului său partid conservator, în urma unui scandal la nivel naţional provocat de o alianţă inedită între parlamentari regionali reprezentanţi ai dreptei moderate şi parlamentari ai dreptei extreme, informează dpa şi AFP.

"Cancelarul federal m-a informat în timpul unei discuţii că nu mai pot să fiu comisar al guvernului pentru landurile din estul Germaniei", a anunţat cel vizat, Christian Hirte.

De ce i-a cerut demisia

Lui Hirte i s-a cerut demisia după el şi-a exprimat în mod deschis satisfacţia în legătură cu alegerea foarte controversată, săptămâna aceasta, a unui nou lider pentru landul Turingia, datorită voturilor coalizate ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului federal şi celor ale partidului anti-migranţi Alternativa pentru Germania (AfD).

Hirte a fost până acum secretar de stat în Ministerul Economiei şi Energiei şi cu acest titlu era şi comisar guvernamental pentru landurile est-germane. Rolul comisarului este să susţină procesul de integrare a celor cinci landuri - printre care Turingia - care formau Republica Democrată Germană înainte de reunificarea din 1990.

De asemenea, Hirte era şi vicepreşedintele CDU în acest land.

Un adevărat cutremur în Germania

Partenerul social-democrat al CDU din guvernarea de la Berlin i-a cerut demisia, estimând că Hirte "nu mai poate fi susţinut".

Votul din Turingia a creat un adevărat cutremur în Germania, pentru că a distrus un tabu politic din istoria germană postbelică: refuzul dreptei moderate pentru orice alianţă cu extrema dreaptă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel