Data actualizării:
Data publicării:

CUTREMUR: Legea de reducere a riscului seismic asupra populației a fost respinsă de Senat

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Senatul României a respins cu un vot covârșitor o propunere legislativă care ar fi putut salva mii de vieți. Este vorba despre propunerea legislativă a deputatului Dan Cristian Popescu, privind unele măsuri urgente de reducere a riscului seismic asupra populaţiei. Rămâne de văzut dacă parlamentarii care au respins propunerea vor oferi alte soluții pentru a rezolva problema clădirilor din Centrul Vechi sau oamenii care frecventează zilnic zona respectivă vor continua să își pună viețile în pericol în fiecare secundă petrecută printre imobilele vechi și nesigure. Miile de vieți ale acestora nu par să reprezinte pentru senatori "o cauză de utilitate publică temeinic fundamentată" pentru permiterea exproprierilor, așa cum se întămplă însă în cazul autostrăzilor, de exemplu.

Citește și: Cutremur. Un proiect de lege poate închide Centrul Istoric

"Propunerea legislativă tratează cu prioritate clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa întâi de risc seismic şi care prezintă pericol public.

Principalele elementele de noutate ce vor apărea faţă de legislaţia în vigoare se referă la introducerea unor panouri de avertizare cu un mesaj standard: „Atenţie. Clădire cu risc seismic ridicat. Pericol de prăbuşire”, înăsprirea sancţiunilor până la atragerea răspunderii penale pentru proprietarii şi administratorii construcţiilor ce fac obiectul prezentului act normativ sau a persoanelor implicate în măsurile de prevenire, dar şi introducerea procedurii de expropriere în interes public ca soluţie ultimativă aplicată celor care refuză aplicarea legii.

De asemenea, se are în vedere prioritizarea finanţării publice a măsurilor de prevenire a riscului seismic în paralel cu introducerea parteneriatului public-privat ca posibilitate de finanţare", își prezenta Dan Cristian Popescu propunerea legislativă.

Dreptul la proprietate, mai important decât dreptul la viață?

Propunerea legislativă a primit aviz favorabil de la Consiliul legislativ al Senatului, a primit punct de vedere negativ de la Guvern și aviz negativ de la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Camera Superioară.

De asemenea, Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat a întocmit un raport negativ pentru propunerea legislativă a lui Dan Cristian Popescu.

În final, propunerea a fost respinsă de Senat cu 114 voturi la 4 și 8 abțineri.

În raportul negativ, membrii Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului au argumentat:

"Membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi a celor prezenți, să adopte raport de respingere, din următoarele considerente:

Menționăm că măsura propusă la pct. 4 al art. II din propunerea legislativă, vizând exproprierea în regim de urgență, în condițiile Legii nr. 255/2010, a proprietarilor sau a administratorilor construcțiilor încadrate în clasa I de risc seismic care tergiversează, se opun sau refuză cu rea credință măsurile de intervenție pentru reducerea riscului seismic, are drept consecință atingerea dreptului de proprietate al persoanei expropriate, transferul acestui drept către expropriator și transformarea dreptului de proprietate privată al expropriatorului în drept de proprietate publică în favoarea expropriatului.

Considerăm, prin trecerea în proprietate publică, prin expropriere, în lipsa unei cauze de utilitate publică, temeinic fundamentată, nu ar fi respectate prevederile constituționale prevăzute de art. 44 alin. (3) din Constituția României: "Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire".

De asemenea, nu ar fi respectate prevederile art. 1 din Primul Protocol adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, potrivit cărora nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică și în condițiile prevăzute de lege și de principiile generale ale dreptului internațional.

În raport cu obiectul de reglementare, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, fiind incidente prevederile art. 73 alin. (3) lit. m) din Constituția României".

Vezi și: Cutremur în București: Consolidare, demolare sau expropriere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel