Cutremur, joi la prânz, în Dobrogea
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
foto arhivă dcnews
foto arhivă dcnews
În ziua de 09 Februarie 2023 la ora 12:36:57 (ora locală a României) s-a produs în Dobrogea un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 3km, a anunțat Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).  

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 30km NV de Constanta, 103km S de Braila, 121km S de Galati, 134km N de Varna, 180km E de Bucuresti, 197km E de Ploiesti, 201km E de Ruse, 220km N de Burgas, 259km SE de Brasov, 268km SE de Bacau, a anunțat INCDFP.

3 aplicații pe care să le ai în telefon în caz de cutremur

România este una din țările care prezintă activitate seismică în zona Vrancea, unde periodic au locuri cutremure, iar la distanțe de mai mulți ani se produc și seisme extrem de puternice, cum au fost cele din 1940 sau din 1977.

În ultimii ani, ca urmare a evoluției tehnologice, oamenii au posibilitatea să fie avertizați în timp util, direct pe smartphone-ul personal, pentru a se putea retrage în locuri mai sigure, cum ar fi tocul ușii sau sub o masă.

Cum poți primi alertă înainte de seism

1. Alertele mele de cutremur

Această aplicație este una dintre cele mai complete și cele mai folosite pentru detectarea cutremurelor, pentru că vine cu informații privind seismele care au loc în fiecare zi și în timp real.

Vei primi notificări despre cutremure și informații precum: locația lor exactă, adâncimea și distanța față de tine, în cazul în care ai locația activată. Mai multe de atât, prin intermediul ei poți vizualiza magnitudinea cutremurelor pe scara Richter, pentru a vedea cât de puternice și distructive sunt.

2. Detector de cutremur

Aplicația se regăsește în Magazin Play sub numele de Seismo Detector sau Earthquake Detector. Ea oferă informații importante despre cutremurele la nivel global, precum adâncimea lor, magnitudinea și multe alte detalii.

Prin intermediul ei poți afla, în timp real, totul despre cutremurele puternice și chiar să primești alerte înainte ca acestea să se întâmple.

Totodată, o funcție importantă este cea de verificare a siguranței, care te ajută să îți localizezi familia și prietenii după un cutremur puternic, oriunde te afli. În cazul în care un seism puternic are loc în zona în care te afli, aplicația poate trimite automat un SMS sau e-mail către o listă completată de tine.

Există și o versiune cu plată, care are funcții mai avansate, ca de exemplu: sintetizator vocal pentru notificări, vizionarea cutremurelor în realitate augmentată și mesaje de chat prioritare în caz de urgență.

3. SASSLA

Aplicația SASSLA este una dintre cele mai bune, deoarece te poate avertiza, chiar cu 120 de secunde înainte, când va avea loc un cutremur. Astfel, în acest timp tu trebuie să iei toate măsurile pentru a te proteja împotriva oricărui dezastru, notează playtech.ro, citat de Impact.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel