Cutremur Banat. Constantin Ionescu (INFP): Activitatea seismică în zonă nu a început acum
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a oferit mai multe detalii privind cutremurul din Banat.

Cutremurul din Banat, cu magnitudinea 5,2 pe Richter, s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici, a afirmat miercuri directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

"S-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia"

"Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli. Cutremurul s-a simţit la Arad şi în oraşele apropiate cum ar fi Lipova, cu intensităţi de 6 grade Mercalli. S-a simţit în oraşe cu distanţe mai mari de 100 km, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade. De asemenea, avem informaţii că s-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost aşa de mari, pentru că acceleraţiile în zonă au fost mici", a afirmat Ionescu, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, efectele seismului ar fi asociate cu căderi de coşuri sau crăpături în pereţi.

"Până în momentul actual, s-au produs 13 replici. Cea mai mare replică a avut magnitudinea de 3,2 grade, iar ultima replică a fost astăzi de dimineaţă, cu magnitudinea de 2,2 grade. În funcţie de răspunsurile pe care le-am primit de la cetăţeni, vom face o analiză privind pagubele şi asocierile cu partea instrumentală pe care o avem şi o deţinem în acest moment. Regiunea seismică este o regiune cunoscută. În istorie au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă", a adăugat directorul general al INFP.

"Pune o presiune enormă pe munţii Dinarici"

La rândul său, Mihail Diaconescu, cercetător ştiinţific, a susţinut că "sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord şi rotirea spre est, concomitent".

"Asta pune o presiune enormă pe munţii Dinarici, în zona aceasta, lanţul cutat al Dinarizilor, care o transmite imediat la nord şi est către Bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care, desigur, nu toate sunt în acelaşi echilibru - şi acţionează asupra celor care sunt într-un echilibru instabil. De data asta, a găsit această zonă la nord de Mureş", a explicat Diaconescu.

Un cutremur semnificativ, de magnitudine 5,2 pe Richter, s-a produs marţi seara, la ora locală 20:26 în Banat, judeţul Arad, potrivit primelor date afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 11 km sud-est de Arad, 42 km nord de Timişoara, 68 km sud de Bekescsaba, 96 km nord de Reşiţa, 99 km est de Szeged. Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel