Data actualizării:
Data publicării:

Cutremur 26 mai 2021 în România. Gheorghe Mărmureanu (INFP) explică legătura cu „Superluna sângerie”

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto pixabay
foto pixabay

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pământului (INFP), a vorbit despre cutremurul care a avut loc în noaptea de 25 spre 26 mai.

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a vorbit despre cutremurul cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, care s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău. Potrivit seismologului, nu se pune problema unui cutremur catastrofal în perioada următoare, iar activitatea seismică din zona Vrancea este "absolut normală".

"E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către Galați, Chișinău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă această observație: că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 130 și 160 de km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din alte zone. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (...) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal", a explicat Mărmureanu, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

VEZI ȘI: Cutremur 26 mai 2021 în România. L-ați simțit?

Cutremurul și ”Superluna sângerie”

Gheorghe Mărmureanu a precizat și că nu există o legătură între cutremurul de acum câteva zile și cel de azi-noapte. Cât despre o posibilă legătură între activitatea seismică mai intensă, cauzată de fenomenele astronomice, cum ar fi cel al lunii sângerii, Mărmureanu a spus: "Există diferite teorii. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani din care nu a reieșit nimic".

Vă reamintim că astăzi va avea loc singura eclipsă totală de lună din acest an. Acest fenomen mai este supranumit și  ”lună sângerie”. Este vorba despre acel moment în care Luna este la cea mai mică distanță de Pământ. Din nefericire pentru țara noastră, Europa nu va avea ocazia să observe impresionantul fenomen astronomic. Acestei regiuni se alătură Africa și Orientul Mijlociu. Norocoșii din America de Nord și Sud pot observa fenomenul în dimineața zilei de 26 mai 2021, în timp ce urmăritorii din Asia de Est și Australia vor putea vedea eclipsa totală la finalul zilei. 

VEZI ȘI: Prima eclipsă lunară totală din ianuarie 2019 încoace are loc pe 26 mai

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel