Cutremur 13 februarie 2023. Gheorghe Mărmureanu, precizări privind riscurile
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un cutremur puternic s-a produs luni după-amiază în județul Gorj. Seismul a fost resimțit în centrul, sudul și estul țării, dar și în Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Un cutremur puternic, de 5,2 grade pe scara Richter, s-a produs luni după amiază în județul Gorj. Acesta a fost urmat și de o replică de 3 grade. Seismul a fost puternic resimțit în centrul, sudul și sud-estul țării.

Cercetătorul Gheorghe Mărmureanu a intervenit telefonic la postul de televiziune Antena 3 CNN, le emisiunea News Hour with CNN, unde a precizat că nu există riscuri majore din cauza seismelor produse în această parte a țării.

„Este o zonă în care apare activitate la 3-5 ani, apoi dispare. De multe ori sunt cutremure mici, sâcâitoare, care au loc uneori 2-3 pe zi. Nu  e ceva care să ridice probleme.

Sunt niște falii de suprafață, dar sunt în zona până în munți. Sunt multe asemenea crăpături care produc cutremure. Mai regăsim și în Banat. Pentru noi, zona principală de pericol este Vrancea. Zone cu potențial seismic mai sunt în Maramureș, în nordul țării“, a spus Gheorghe Mărmureanu.

CITEȘTE ȘI     -    Orașul din România traversat de o falie tectonică extrem de periculoasă. Puțină lume știe de marele cutremur care a avut loc aici / foto

Jurnalistul Sergiu Cora a insistat și l-a întrebat pe Gheorghe Mărmureanu dacă acest seism produs în Gorj ar fi putut să fie influențat de puternicele cutremure și numeroasele replici care au avut loc în Turcia săptămâna trecută:

„Cutremurele din Turcia nu au efecte asupra tectonicii României. Problema cu aceste cutremure din Turcia e că ajung până aproape de Atlantic. Este o falie care pleacă de acolo și se prelungește până în Atlantic“, a spus, la Antena 3 CNN, profesorul Gheorghe Mărmureanu.

CITEȘTE ȘI     -    Cutremur 13 februarie 2023. Viceprimarul Aradului: Scaunul a pornit brusc în stânga și înapoi. Draperiile au trosnit și au început să se balanseze

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel