Curtifan: Mă ridic și nu mai fac emisiunea! / Hartmann: A critica SUA sau a critica Rusia nu este rău / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Miercuri, 20 iulie, a avut loc o nouă ediție a emisiunii Gestrategica realizată de Tudor Curtifan, redactor-șef Defense România, difuzată pe DC News.

În cadrul emisiunii, analistul H.D. Hartmann a criticat Rusia că a început războiul în Ucraina, moment în care Tudor Curtifan i-a dat dreptate, subliniind acest lucru: „Dacă nici Rusia nu este stat agresor... atunci eu mă ridic de la masă”, moment în care s-a creat o confuzie și un dialog spumos.

„Trebuie să explicăm Rusiei și Chinei că nimeni nu este împotriva lor. Din nefericire, Rusia a creat motivul de a fi stigmatizată (n.r. - adică a invadat Ucraina și este vinovată pentru situația aceasta)”, a zis H.D. Hartmann.

„Asta voiam să spun... că dacă nici Rusia nu a creat motivul de a fi stigmatizată... atunci mă ridic și nu mai fac emisiune! Rusia a creat cel mai puternic motiv pentru a fi stigmatizată”, a spus Tudor Curtifan.

„Nu te ridica de pe scaun! A critica SUA sau a critica Rusia nu este rău. Trebuie să spunem și lucrurile care se întâmplă, nu putem ascunde anumite dezacorduri. Din nefericire, da, Rusia a creat acest motiv de a fi stigmatizată”, a spus H.D. Hartmann.

Vedeți, mai multe, de la minutul 38:

În emisiunea Geostrategica, cu Tudor Curtifan și H.D. Hartmann, sunt abordate săptămânal cele mai importante teme de politică externă pe plan mondial.

Geostrategica poate fi urmărită în fiecare miercuri de la 14:30, atât pe DC News TV, cât și pe pagina de Facebook DC News, pe canalul YouTube DC News, unde vă invităm să apăsați butonul „abonează-te” (Subscribe), dar și pe www.DcNews.ro.

În cadrul emisiunii sunt analizate cele mai sensibile dosare de politică externă, mișcările marilor actori regionali, a superputerilor mondiale, dar și perspective asupra României.

În emisiunea de azi s-a discutat despre turneul președintelui Joe Biden în Orientul Mijlociu, dar și despre vizita președintelui Vladimir Putin în Iran.

VEZI ȘI: Şeful de stat-major al forţelor aeriene americane a declarat că Statele Unite şi aliaţii lor încep să studieze posibilitatea de a instrui piloţi ucraineni, în cadrul unui efort pe termen lung de a construi viitoarea aviaţie militară a Ucrainei

Şeful de stat-major al forţelor aeriene americane, generalul Charles "CQ" Brown, a declarat miercuri agenţiei Reuters că Statele Unite şi aliaţii lor încep să studieze posibilitatea de a instrui piloţi ucraineni, în cadrul unui efort pe termen lung de a construi viitoarea aviaţie militară a Ucrainei.

Cu ajutorul armelor antiaeriene furnizate de Occident, ucrainenii au reuşit să împiedice Rusia să îşi folosească aviaţia mult mai avansată pentru a domina spaţiul aerian al ţării lor. Ucraina a încercat în acelaşi timp să depăşească dependenţa de avioanele ruseşti, obţinând aeronave de luptă americane şi instruirea piloţilor care să le folosească. Kievul a anunţat public că speră să primească avioane F-15 şi F-16.

Brown, care este şi pilot, a recunoscut că discuţiile între militarii americani şi aliaţi pe tema respectivă sunt deja în curs. El a apreciat că este nevoie de un plan pe termen lung, însă nu a confirmat că s-ar fi luat vreo decizie.

Cu câteva zile înainte de comentariile generalului, Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a aprobat fonduri de 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloţilor ucraineni şi a personalului de întreţinere din Ucraina pe avioane de luptă americane. Măsura mai are însă de depăşit obstacole înainte de implementare.

Brown nu a dorit să discute despre legislaţie sau să speculeze despre termene şi despre tipurile de aeronave occidentale cele mai potrivite pentru Ucraina. El a subliniat însă că instruirea piloţilor ucraineni este o problemă complexă, în care trebuie să ţină cont de starea de război şi de capacitatea Kievului de a retrage din luptă piloţi pentru a-i trimite la antrenamente îndelungate.

Întrebat cât ar dura trecerea unui pilot ucrainean la manşa unui avion de luptă american, generalul a observat că piloţii americani pot schimba tipul de avion cu care zboară în două până la patru luni. Transferul de la un sistem sovietic ar fi însă "ceva mai greu", a apreciat el. Ar fi utilă experienţa statelor membre ale NATO care au făcut deja tranziţia respectivă. Acestea "ar putea într-adevăr să aibă lecţii învăţate care le pot fi folositoare ucrainenilor", a mai spus comandantul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel