Curtea Supremă a SUA decide dacă va fi interzisă asistența medicală acordată minorilor transgender
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Curtea Supremă a Statelor Unite a fost de acord să decidă legalitatea unei interdicții susținute de republicani în Tennessee privind asistența medicală pentru minorii transgender.

Aceștia au luat în considerare un apel al administrației președintelui democrat Joe Biden cu privire la decizia unei instanțe inferioare de a menține interdicția din Tennessee privind tratamentele medicale, inclusiv hormonale și intervențiile chirurgicale pentru minorii care suferă de disforie de gen. Instanța va judeca cauza în următorul său termen, care începe în octombrie, scrie Reuters.

Contestatarii susțin că interzicerea îngrijirii tinerilor transgender încalcă garanțiile de protecție egală și de proces echitabil prevăzute de al 14-lea amendament al Constituției SUA, prin discriminarea acestor adolescenți pe baza sexului și a statutului transgender.

Statele conduse de republicani au adoptat în ultimii ani numeroase măsuri similare care vizează medicamentele sau intervențiile chirurgicale pentru adolescenții cu disforie de gen - diagnosticul clinic pentru suferința semnificativă care poate rezulta dintr-o neconcordanță între identitatea de gen a unei persoane și sexul care i-a fost atribuit la naștere.

Parlamentarii care susțin restricțiile au pus la îndoială tratamentele, numindu-le experimentale și potențial dăunătoare. Asociațiile medicale, observând că disforia de gen este asociată cu rate mai ridicate de sinucidere, au afirmat că tratamentul de afirmare a genului poate salva vieți și că studiile pe termen lung demonstrează eficacitatea acestuia.

Legea "protejează copiii de tratamente de gen ireversibile"

Mai mulți reclamanți - inclusiv doi băieți transgender, o fată transgender și părinții lor - au intentat proces în Tennessee pentru a apăra tratamentele. Departamentul de Justiție al Statelor Unite a intervenit în proces pentru a contesta, de asemenea, legea. Procurorul general al statului Tennessee, Jonathan Skrmetti, a declarat că legea "protejează copiii de tratamente de gen ireversibile" și că așteaptă cu nerăbdare să "încheie lupta la Curtea Supremă a Statelor Unite".

Legea interzice lucrătorilor din domeniul sănătății să administreze blocante ale pubertății și hormoni în scopuri "incompatibile cu sexul minorului", dar permite tratamente pentru afecțiuni congenitale sau pubertate precoce. Furnizorii pot fi dați în judecată și se pot confrunta cu amenzi și măsuri disciplinare profesionale în caz de încălcare.

Avocații care îi reprezintă pe reclamanți au declarat că sunt recunoscători că acești tineri și familiile lor vor ajunge în fața celei mai înalte instanțe americane. Curtea Supremă "a respins în mod istoric eforturile de a susține legile discriminatorii și, fără o acțiune similară în acest caz, aceste interdicții punitive și categorice privind furnizarea de îngrijiri de afirmare a genului vor continua să facă ravagii în viețile tinerilor transgender și ale familiilor lor", a declarat Tara Borelli de la Lambda Legal, un grup juridic LGBT.

Chase Strangio, avocatul Uniunii Americane pentru Libertăți Civile, a declarat că interdicții precum cea din Tennessee reprezintă un "afront periculos și discriminatoriu la adresa bunăstării tinerilor transgender din întreaga țară" și sunt "rezultatul unui efort politic deschis de a porni un război împotriva unui grup marginalizat și a libertăților noastre fundamentale".

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze luni.

Un judecător federal a blocat legea în Tennessee în 2023, considerând că aceasta încalcă probabil al 14-lea Amendament. Într-o decizie cu 2-1 în septembrie 2023, Curtea de Apel a Circuitului 6 din Cincinnati, Ohio, a anulat interdicția preliminară a judecătorului.

"Interzicerea cetățenilor și legislaturilor de a-și oferi perspectivele cu privire la politicile medicale cu miză mare, în care compasiunea pentru copil se îndreaptă în ambele direcții, nu este ceva ce judecătorii federali titulari pe viață ar trebui să facă", se arată în hotărârea Circuitului 6.

Biden spune că interdicțiile "aduc prejudicii profunde adolescenților transexuali și familiilor acestora"

Administrația Biden a îndemnat Curtea Supremă să se ocupe de această chestiune, afirmând că interdicțiile de stat "aduc prejudicii profunde adolescenților transsexuali și familiilor acestora prin refuzarea tratamentelor medicale pe care adolescenții afectați, părinții și medicii lor au concluzionat că sunt adecvate și necesare pentru tratarea unei afecțiuni medicale grave".

Luni, Curtea Supremă nu s-a pronunțat în legătură cu un apel separat al deciziei Circuitului al 6-lea, care susține, de asemenea, o lege similară în Kentucky.

Legea a fost una dintre numeroasele măsuri luate de republicani la nivel de stat pentru a restricționa drepturile LGBT. Astfel de măsuri au inclus, de asemenea, interdicții privind discutarea identității de gen în școli, măsuri de reprimare a spectacolelor de travestiți și blocarea participării transsexualilor în sport.

În ultimul deceniu, Curtea Supremă s-a confruntat cu mai multe cazuri care implicau drepturile LGBT. În 2015, aceasta a legalizat căsătoriile între persoane de același sex la nivel național. În 2020, a decis că o lege federală istorică care interzice discriminarea la locul de muncă protejează angajații homosexuali și transsexuali.

Dar în 2018, judecătorii s-au pronunțat în favoarea unui brutar din zona Denver care a refuzat, pe baza opiniilor sale creștine, să facă un tort de nuntă pentru un cuplu gay. În 2023, judecătorii au decis într-un caz din statul Washington că dreptul constituțional la libertatea de exprimare permite anumitor întreprinderi să refuze să furnizeze servicii pentru nunțile între persoane de același sex.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel