Curtea Penală Internațională pune sub lupă atacurile cibernetice rusești din Ucraina - Reuters
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Potrivit unor surse familiare cu situația, procurorii Curții Penale Internaționale (CPI) investighează presupusele atacuri cibernetice rusești asupra infrastructurii civile ucrainene ca posibile crime de război. Aceasta reprezintă prima confirmare a faptului că atacurile cibernetice sunt investigate de procurori internaționali, ceea ce ar putea duce la emiterea unor mandate de arestare dacă se adună suficiente dovezi, conform Reuters.

Investigația se concentrează pe atacurile asupra infrastructurii care au pus vieți în pericol prin întreruperea alimentării cu energie electrică și apă, blocarea conexiunilor cu serviciile de urgență sau scoaterea din funcțiune a serviciilor de date mobile care transmit avertismente de raid aerian, a declarat un oficial.

Procurorii CPI colaborează cu echipe ucrainene pentru a investiga "atacurile cibernetice comise de la începutul invaziei" din februarie 2022, a declarat oficialul, care a refuzat să fie numit, deoarece ancheta nu este finalizată.

Alte două surse apropiate CPI au confirmat că investighează atacuri cibernetice în Ucraina și au declarat că acestea ar putea data încă din 2015, anul de după anexarea unilaterală a Peninsulei Crimeea de către Rusia. Moscova a negat anterior că efectuează atacuri cibernetice, iar oficialii au catalogat astfel de acuzații drept tentative de a incita sentimente anti-rusești.

Ucraina colectează dovezi pentru a sprijini investigația procurorului CPI.

Biroul procurorului de la Curtea Penală Internațională a refuzat să comenteze speculațiile, dar a declarat anterior că are jurisdicție pentru a investiga crimele cibernetice. De asemenea, a precizat că nu poate comenta aspecte legate de investigațiile în curs.

De la începutul invaziei, Curtea a emis patru mandate de arestare împotriva unor suspecți ruși de rang înalt. Printre aceștia se numără președintele Vladimir Putin, suspectat de o crimă de război pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Rusia, care nu este membră a CPI, a respins această decizie ca fiind "nulă și neavenită". Ucraina nu este nici ea membră, dar a acordat CPI jurisdicția de a urmări penal infracțiunile comise pe teritoriul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel