Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gherasimov
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru fostul ministru al apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, și șeful său de stat major, generalul Valery Gerasimov, pentru atacarea țintelor civile din Ucraina.

Aceasta înseamnă că trei dintre cele mai înalte figuri din Kremlin care au orchestrat războiul se confruntă acum cu un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale, notează Skynews.

Serghei Șoigu, care a fost la conducerea Ministerului Apărării pentru cea mai mare parte a conflictului; generalul Valery Gerasimov, șeful armatei; și, desigur, Vladimir Putin, conducătorul întregii invazii.

Dar în afara situației de jenă, ce impact poate avea un mandat ICC?

Nu există o probabilitate imediată ca vreunul dintre suspecți să fie reținut.

Rusia nu este membră a acestei curți globale, nu recunoaște jurisdicția sa și refuză să predea suspecții.

A semnat Statutul de la Roma care a creat curtea în 2000, dar și-a retras sprijinul în 2016, după ce ICC a clasificat anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova ca fiind un conflict armat.

Cele 123 de state membre ale curții sunt obligate să rețină și să transfere suspecții dacă aceștia trec frontierele lor.

Aceasta include toate statele UE, precum și Marea Britanie, Australia, Brazilia, Canada, Japonia, Mexic, Elveția, 33 de țări africane și 19 națiuni din Pacificul de Sud.

Asta nu înseamnă însă că aceste state vor respecta întotdeauna această înțelegere. Președintele fostului Sudan, Omar al-Bashir, a fost inculpat în 2009 pentru acuzații de genocid în Darfur, dar nu a fost niciodată predat ICC.

Aceasta în ciuda faptului că a călătorit în mai multe țări arabe și africane, inclusiv state membre ICC precum Ciad, Djibouti, Iordania, Kenya, Malawi, Africa de Sud și Uganda, care au refuzat să-l rețină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel