Curtea Federală a Australiei, motivele pentru care l-a expulzat pe Djokovic: Prezenţa lui putea încuraja sentimentele antivaccinare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Novak Djokovic  Foto: Facebook
Novak Djokovic Foto: Facebook
Curtea Federală a Australiei a publicat motivarea deciziei de expulzare a lui Novak Djokovic. Printre motive se enumeră influenţa tenismenului asupra cetăţenilor australieni, dacă ar fi rămas în ţară. 

“Un star al tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii şi pe cei impresionabili, îi poate determina să-l imite. Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Este recunoaşterea comportamentului uman, dintr-o familiarizare modestă cu experienţa umană. Chiar dacă domnul Djokovic nu câştiga Australian Open, prezenţa lui în Australia, jucând tenis și încurajându-i pe cei care vor să fie ca el, reprezintă o bază raţională pentru ideea că el poate încuraja sentimentele antivaccinare”, se arată în motivarea instanței.

Djokovic, împotriva vaccinării 

"Argumentul domnului Djokovic a fost că ministrul Hawke n-a prezentat nicio dovadă că prezența lui ar putea alimenta sentimente antivaccinare. Totuși, a fost perceput în mod public că domnul Djokovic nu este în favoarea vaccinării. A ales să nu se vaccineze. Respingem ideea potrivit căreia ministrului nu i-a fost îngăduit să constate sau să concluzioneze că domnul Djokovic a avut o atitudine binecunoscută cu privire la vaccinare şi că i s-a opus.

Domnul Djokovic e perceput ca un erou şi un simbol al libertăţii de alegere în ceea ce priveşte vaccinarea. Nu a fost irațional din partea ministrului (Imigrării) să fie îngrijorat în privința unor grupuri anti-vaccinare care și-au manifestat susținerea pentru domnul Djokovic. Poziția domnului Djokovic putea să încurajeze proteste și să contribuie la creșterea ratei de transmitere a virusului în rândul comunității. Prin urmare, decizia luată vizează sănătatea și interesul public”, se arată în document.

Iresponsabilitatea după ce a fost confirmat pozitiv, decisivă

"Au fost dovezi . . . că domnul Djokovic a neglijat recent măsurile rezonabile de sănătate publică în străinătate, participând fără mască la activităţi, în timp ce era conştient că este pozitiv la COVID-19. A fost lesne să deducem că acest lucru poate încuraja o atitudine de încălcare a reglementărilor de sănătate publică", au mai motivat judecătorii, conform Digisport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel