Data actualizării:
Data publicării:

Curtea de Justiție a UE: Google, obligată se elimine linkuri la cerere

Autor: DCNews Team | Categorie: Tehnologie
WhatsApp

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că nemulțumiții pot cere Google să șteargă linkurile către știri, hotărâri ale instanțelor sau alte documente care rezultă în urma unei căutări a numelui reclamantului, conform Wall Street Journal .

Decizia surprinzătoare a venit ca urmare a unui caz din Spania referitor la așa-numitul drept a de a fi uitat, care presupune că o persoană are dreptul de a cere ca anumite informații despre ea să fie eliminate din rezultatele motoarelor de căutare. Decizia, în funcție de cum va fi interpretată și aplicată, s-ar putea dovedi perturbatoare pentru Google și alte motoare de căutare.

Google a catalogat decizia drept dezamăgitoare și a precizat că are nevoie de timp pentru a analiza implicațiile.

Curtea Europeană de Justiție spune că astfel de companii sunt responsabile pentru informațiile personale care apar pe paginile Web.

Așadar, un european poate, de astăzi, să ceară Google să înlăture linkuri care duc spre pagini publicate de terți, precum ziarele, ce conțin informații despre el.

Curtea a argumentat că, din cauza impactului pe care rezultatele căutărilor pe Google le au asupra persoanelor, subiecții ar trebui să aibă dreptul de a cere scoaterea anumitor materiale, dar că, totodată, ar trebui să existe o balanță pentru interesul public, în special în ceea ce-i privește pe cei care au un rol proeminent în societate.

"Balanța poate depinde însă, în anumite cazuri, pe natura informației în cauză și sensibilitatea pentru viața personală a subiectului", se arată în decizia Curții. De asemenea, balanța depinde de interesul public, "care poate varia, în particular, potrivit rolului jucat de subiect în viața publică".

Ambiguitatea este cea mai mare provocare pentru companiile care vor fi nevoite să interpreteze hotărârea, notează WSJ.

"Dacă, după căutarea numelui unei persoane, lista de rezultate include un link către o pagină web care conține informații despre persoana în cauză, subiectul acelei informații poate aborda direct operatorul", pentru a cere îndepărtarea materialului, spune Curtea, care are sediul la Luxemburg.

"Dacă operatorul nu respectă această cerere, problema va fi adusă în fața autorităților competente pentru a obține, în anumite condiții, eliminarea linkului din lista de rezultate", mai spunea CJUE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel