Curtea de Conturi: Pierderi de miliarde de euro la Casa de Pensii
Potrivit unui raport al Curții de Conturi s-a descoperit mai multe nereguli la Casa Națională de Pensii privind gestionarea fondurilor bănești și a managementului conducerii instituției. Raportul consemnează pierderi de circa șase miliarde de euro blocate din cauza datoriilor neîncasate, 126 milioane de euro datorate managementului defectuos în administrarea excedentului bugetar și alte câteva milioane de euro plătite unor persoane decedate sau plătite de două ori. Constatările Curţii de Conturi au fost contestate de conducerea CNPP, la 27 februarie 2012.
Casa Națională de Pensii pare că a intrat într-o situație fără ieșire. Curtea de Conturi a scos la iveală dezastrul instituției administrate de către Doina Pârcălabu, numită la conducerea Casei Naţionale de Pensii de fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu în ianuarie 2009.
Potrivit raportului Curții, Casa are de recuperat peste 25 de miliarde de lei (6,3 miliarde de euro), din perioada 2006-2010. Contribuţiile de asigurări sociale neîncasate reprezintă 92% din valoarea datoriilor, restul de 8% fiind venituri din dobânzi, vânzări de bunuri şi servicii.
Curtea de Conturi a constatat că „CNPP nu a dispus măsurile legale pentru ca aceste creanţe să fie evidenţiate în funcţie de vechime şi nu se cunoaşte situaţia reală a acestora, respectiv dacă mai sunt sau nu în termenul de prescripţie, neexistând nicio structurare a acestora pe surse de provenienţă". Reprezentanţii Casei de Pensii au susţinut că, potrivit dispoziţiilor legale, instituţia „nu mai are atribuţii în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor de asigurări sociale din anul 2004", acestea intrând în competenţa ANAF.
Potrivit Curţii de Conturi, Casa Naţională de Pensii a înregistrat în permanenţă un excedent aferent anilor precedenţi la fondul pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Valoarea excedentului a ajuns, în 2010, la 3,16 miliarde de lei (790 de milioane de euro), fonduri depuse la Trezoreria Municipiului Bucureşti. În loc să constituie depozite bancare, pentru care ar fi încasat dobânzi consistente, Doina Pârcălabu a optat doar pentru conturi deschise, cu dobânzi la vedere.
Doina Pârcălabu, președintele Casei Naționale de Pensii, a comentat, joi, raportul Curții care acuză instituția de pierderi de peste șase miliarde de euro.
“În legătură cu acest raport noi am formulat contestații, iar la anumite obiecții am remediat deja problema. Aceste sume trecute în raportul Curții de Conturi sunt sume estimate de către auditori, nu sunt sume reale. Acesta este motivul pentru care am avut contestații”, a explicat Pârcălabu.
În ceea ce privește pensiile pentru persoanele cu invaliditate, președintele Casei de Pensii a precizat că e vorba de o confuzie în bazele de date. “În lege se prevede trei grade de invaliditate. Pentru gradul trei legea prevede să se facă activități cu jumătate de normă, așa cum aveam noi înregistrate aceste persoane. Dar, în baza de date de la angajator este trecut un astfel de angajat cu opt ore, cu normă întreagă”, a explicat aceasta.
Curtea de Conturi a depistat și faptul că persoane decedate încasau pensii și de pe lumea cealaltă. Explicația a fost găsită în lipsa de corelare a bazelor de date dintre instituții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News