Curtea de Conturi, lovitură pentru Guvern și ANAF
Curtea de Conturi a dat publicității raportul pe anul 2013, în care semnalează nereguli grave descoperite cu privire la cheltuirea banului public de către instituții.
Curtea de Conturi semnaleaza faptul ca fondul de rezerva al Guvernului nu a fost cheltuit in scopul pentru care a fost creat, iar dintre institutiile care au cheltuit bani incalcand legea se numara chiar ANAF, care a produs un prejudiciu de peste 1 miliard de lei.
Potrivit raportului Curtii de Conturi, cele mai importante categorii de abateri si nereguli, prin cuantumul estimat al acestora, care au determinat producerea de prejudicii, sunt, in principal, urmatoarele:
- Efectuarea de plati pentru produse/lucrari/servicii, neexecutate/nereceptionate in cantitatea facturata si platita (175 milioane lei);
-Efectuarea de cheltuieli de personal neprevazute de legislatia in vigoare (119 milioane lei);
- Stabilirea eronata a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor si a altor drepturi acordate functionarilor publici, personalului contractual, persoanelor cu functii de conducere si personalului care ocupa functii de demnitate publica (36 milioane lei);
Citește și: Cum își bate joc TVR de banii publici: Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi
- Efectuarea de plati fara existenta documentelor justificative, intocmite conform legii, care sa ateste exactitatea si realitatea sumelor datorate (32 milioane lei) etc.
Curtea de Conturi a descoperit ca in 2013, Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului nu a fost utilizat in scopul pentru care a fost creat, alocarile realizandu-se fara criterii transparente. Acest fond reprezinta de fapt o modalitate de a suplimenta bugetele unor ordonatori de credite fara a fi nevoie de aprobarea Parlamentului, functionand practic ca un buget paralel fara control parlamentar, se arata in sinteza raportului Curtii de Conturi pe 2013.
Prin Legea nr. 5/2013, pentru fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului inclus in bugetul de stat s-au aprobat 200 milioane lei pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute care apar in timpul executiei bugetare. Aceste credite bugetare s-au majorat de peste 5 ori cu ocazia celor doua rectificari.
Vezi aici Sinteza Raportului Public pe 2013 și Raportul public pe 2013
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News