Data actualizării:
Data publicării:

Curtea de Apel din Paris nu l-a extrădat pe Paul de România pentru că a spus că unul dintre judecătorii de la Înalta Curte nu a depus jurământul. Alina Gorghiu a venit cu detaliile

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a vorbit despre cazurile fugarilor români celebri, dar şi despre demersurile care se fac pentru repatrierea acestora. În afară de cei foarte cunoscuţi, însă, Alina Gorghiu spune că statul român aduce înapoi în ţară pentru a-şi executa pedepsele, în medie, 2 fugari pe zi. 

"Statul român a plătit foarte mult pentru condiţiile din penitenciare. De altfel, tot acest flux de fugari pentru care noi plătim o grămadă de bani şi alocăm o grămadă de resurse se întâmplă pentru că unii, condamnaţi în România, fug în afară, invocă condiţiile din penitenciare şi, iată, din când în când unii mai sunt şi crezuţi. Şi atunci a trebuit, ca urmare a unor condamnări la CEDO, să îmbunătăţim în mod accelerat condiţiile din penitenciare. Şi o facem şi ca să închidem problema fugarilor", a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, la emisiunea Tema Zilei, de la TVR Info. 

Ministerul Justiţiei a repatriat 2 fugari pe zi în 2023

Ministrul Justiţiei a venit şi cu informaţii cu privire la ultimii fugari din ţară. 

"O să vă dau câteva informaţii de ordin general despre situaţia fugarilor. De când am ajuns la minister, am luat-o ca pe o prioritate de mandat. Să ştiţi că statul român face eforturi incredibile pentru fiecare fugar. Pentru mine e mai puţin important că îl cheamă Cherecheş, Vâlcov, Prina, Popescu sau Ionescu. Pentru mine, fiecare fugar este o persoană condamnată la pedeapsa închisorii cu executare, pe care statul român trebuie să facă toate eforturile să îl aducă în penitenciar. Dacă stau să fac inventarul acestor fugari, până azi, în anul acesta am adus peste 1000. Cred că 700 ceva au fost fugari în sensul clasic, şi aproximativ 300 de persoane care au săvârşit infracţiuni în afara ţării şi îşi execută pedeapsa aici. Deci cam doi fugari pe zi. Sigur că face deliciul presei să vorbim de nume sonore, dar eu vă spun că sunt infractori condamnaţi la pedeapsa cu închisoarea care au săvârşit mari atrocităţi, nenorociri, şi au avut pedepse foarte mari, pe care după ani de zile reuşim să îi aducem înapoi. 

Le transmit tuturor celor care au această idee că scapă de sistemul de justiţie din România, şi de penitenciarele din România, că nu îi uităm. Îi vom aduce înapoi în ţară. 

Revenind la primarul condamnat din Baia Mare, ne-au cerut autorităţile din Germania, printr-o adresă pe care ne-o comunică în general instanţele din statele unde avem fugari, să le comunicăm condiţiile din penitenciar. Evident, orice persoană condamnată fugară invocă probleme în sistemul penitenciar. Nu facem nicio excepţie. De câte ori ne sunt solicitate aceste condiţii, şi chiar şi când nu ni se solicită, facem această diligenţă, iar ANP comunică, şi comunică şi faptul că oricare dintre persoanele fugite pot veni să îşi execute pedeapsa în condiţiile europene. 

Am răspuns joi instanţei din Germania, am comunicat materialul, mai departe depinde de instanţele din Germania, de termene, când vor considera că pot judeca dosarul. Statul român nu e parte", a mai declarat Alina Gorghiu.  

Ce se întâmplă în cazul Paul de România? 

"Acolo nu se vorbeşte de condiţiile din penitenciare. Acolo, pot să confirm, s-a invocat faptul că a fost ilegal compus completul de judecată, şi anume că unul dintre magistraţii din completul de la Înalta Curte, nu ar fi depus jurământul cu 20-25 de ani în urmă. Sperăm că în recurs vom convinge autorităţile din Franţa că acel judecător chiar a fost judecător. Vom face toate diligenţele ca să reuşim să confirmăm predarea acestui condamnat. E unul dintre puţinele cazuri în care instanţa a refuzat predarea", a completat ministrul Justiţiei. 

Paul Philipe al României a fost dat în urmărire internaţională şi pe numele său a fost emis, la 18 decembrie 2020, un mandat european de arestare, după ce a fost condamnat definitiv la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării fermei regale de la Băneasa. Cu toate astea, Curtea de Apel din Paris a respins în noiembrie 2023 cererea de extrădare formulată de autorităţile de la Bucureşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel