România: - confirmate, - vindecate, - decese
Scrie-ne pe WhatsApp
sau sună-ne 0772.264.642 (L - V, 09:00 - 18:00)
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Conținutul articolului îl regăsiți mai jos.
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 23 oct, 15:49
Curtea Costituțională din Brandenburg, HOTĂRÂRE privind drepturile de egalitate ale femeilor
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Curtea Constituțională din landul german Brandenburg a luat o decizie privind listele de candidați pentru alegeri. Iată ce prevede aceasta.

Curtea Constituţională a landului german Brandenburg a respins cerinţa legală ca pe listele de candidaţi ale partidelor, la alegerile regionale, să figureze 50% femei, informează vineri dpa.Motivaţia deciziei a fost că legea respectivă restrânge libertatea partidelor de a-şi desemna candidaţii şi prin urmare de a participa la alegeri. Sentinţa din Brandenburg a fost precedată de o alta, similară, în Thuringia.

Agenţia dpa apreciază că aceste precedente afectează şansele introducerii unor prevederi privind egalitatea de gen şi în alte landuri din Germania sau la nivel federal. Obligativitatea unui număr egal de candidaţi de sex feminin a fost contestată în Brandenburg de două formaţiuni de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Partidul Naţional Democrat (NPD). 'Paritatea înseamnă apartheid de gen', a susţinut Beatrix von Storch, membră marcantă a AfD.

'Diviziunea drepturilor electorale pentru bărbaţi, femei şi apoi, pe deasupra, pentru indivizi 'diferiţi' este moartă, ceea ce e un lucru bun', a adăugat ea. Dintre cele 16 landuri germane, Brandenburg a fost primul care a introdus principiul parităţii în legea electorală, printr-un vot majoritar al parlamentului. Norma a intrat în vigoare în 30 iunie. Problema a fost sau mai este încă discutată şi în alte landuri, iar dezbaterea a ajuns şi în parlamentul federal de la Berlin, unde mai mulţi deputaţi au cerut reglementări pentru promovarea reprezentării femeilor.

La ultimele alegeri federale, în 2017, procentul de femei în Bundestag (camera inferioară a parlamentului Germaniei) a scăzut de la 37,3% la 31,2%.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
DCNewsTV.ro - Ultimele materiale video
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro