Curtea Constituțională. Mandatul Monei Pivniceru a ajuns la final. Calendarul Senatului pentru o nouă nominalizare
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Mona Pivniceru
Mona Pivniceru
Biroul permanent al Senatului a stabilit, luni, un calendar pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituţională care o va înlocui pe Mona Pivniceru.

Mandatul Monei Pivniceru expiră în luna iunie. Aceasta a depus jurământul la CCR în 10 iunie 2013, pentru un mandat de nouă ani.

Ce prevede Constituția României în cazul membrilor CCR

Potrivit Constituției, CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Judecătorii CCR aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de trei ani.

„Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii”, mai prevede Legea Fundamentală a țării.

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

Potrivit legii, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea mandatului, Senatul trebuie să desemneze un înlocuitor, a precizat pentru Agerpres vicepreşedintele forului legislativ, Robert Cazanciuc.

Termenele stabilite de Biroul permanent sunt următoarele:

- 15 aprilie pentru depunerea candidaturilor la Comisia juridică

- 26 aprilie pentru întocmirea de către Comisia juridică a raportului prim care propune plenului candidaţii

"Nu s-a discutat încă la nivelul partidului, probabil în perioada următoare, după ce această procedură a fost deja declanşată, vom discuta despre candidaturi, condiţia cerută de lege, de experienţă, de probitate profesională, de autoritate profesională, de ce nu, pentru că discutăm de Curtea Constituţională, un organism politic-jurisdicţional.Curtea Constituţională are un rol extrem de bine determinat în echilibrul statului şi atunci trebuie să găsim acei candidaţi care să înţeleagă rolul Curţii în ansamblul instituţiilor statului şi anume de organism politic-jurisdicţional. Asta nu înseamnă că face Curtea politică, înseamnă că nu dublăm Curtea Supremă cu o nouă curte supremă la Curtea Constituţională", a susținut senatorul PSD, Robert Cazanciuc.

Mandatele a trei judecători constituționali, cel al Monei Pivniceru, al președintelui Valer Dorneanu, și ce al lui Daniel Morar expiră în cursul acestui an. Trei noi judecători urmează să fie numiți de președintele României, respectiv de Senat și de Camera Deputaților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel