Curtea Constituţională discută, miercuri, sesizările PSD privind numirile  conducerilor  SRTv şi SRR
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 16 iun 2021, 07:16
WhatsApp
Ramona Săseanu
Ramona Săseanu
Curtea Constituțională va dezbate astăzi  sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, sesizare formulată de Liderii Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaților și Senat.

PSD a sesizat Curtea Constituţională privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR de către Parlamenla data de 11 mai. PSD susține că numirile Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, pentru o perioadă de şase luni, şi a lui Liviu Popescu în poziţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de şase luni au neconstituționale.

PSD susţinea că "singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nimic nu a impiediccat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât niciunul din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.

Pentru numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, Liviu Popescu, PSD a invocat același argument.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?