Cursuri gratuite în şcoli şi grădiniţe despre intoleranţa la gluten
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Angajații din școli și grădinițe, precum și părinții, pot accesa gratuit noțiuni despre boala celiacă, prin intermediul platformei pe învățare celiacfacts-onlinecourses.eu, lansată săptămâna trecută, după cum a anunțat Centrul de Management pentru Boală Celiacă.

„Platforma conține două categorii de cursuri: o categorie care se adresează profesioniștilor din sănătate (medici, nutriționiști și asistente medicale), cealaltă destinată copiilor și adulților cu Boală Celiacă, precum și altor persoane care doresc să se informeze corect despre Boala Celiacă”, se arată în informare.

Cursul online pentru pacienți conține următoarele capitole:

Capitolul 1: Înțelegerea Bolii Celiace;

Capitolul 2: Diagnosticarea Bolii Celiace;

Capitolul 3: Tratamentul Bolii Celiace;

Capitolul 4: Viața cu Boala Celiacă.

Potrivit sursei citate, cursurile pot fi instrumente de învățare pentru profesioniștii din grădinițe, școli și licee în vederea unei bune înțelegeri a bolii celiace și a exigențelor pe care le impune.

Lecțiile pot fi consultate AICI.

Într-un interviu pentru Edupedu.ro, medicul Alina Stănescu Popp a explicat că boala celiacă poate să apară de când începe copilul să mănânce gluten: „Ea poate debuta la orice vârstă din momentul în care copilul a început să mănânce grâu, gluten, o perioadă suficientă de timp. Cerealele sunt introduse în alimentația copiilor pe la vârsta de șase luni. Boala poate să apară, să spunem, spre vârsta de doi ani. De la vârsta de doi ani, ea poate să debuteze la orice vârstă, până la 80 de ani. În ceea ce privește copiii, în toată perioada școlii se poate întâmpla să apară.

Pe 7 noiembrie 2022, Ministerul Educației a trimis o adresă școlilor în care menționa că „ținând cont de numărul semnificativ de copii/elevi din învățământul românesc, diagnosticați cu boala celiacă, vă rugăm să transmiteți unităților de învățământ preuniversitar să acorde o deosebită atenție colaborării cu familiile acestora, precum și informării și instruirii întregului personal al unității de învățământ cu privire la specificitatea acestei boli și la evitarea situațiilor de risc de contaminare a acestor copii / elevi cu produse pe bază de gluten”. Ministerul nu a prezentat o statistică a numărului acestor copii, despre care spune că este „semnificativ”.

În informare se mai precizează: „totodată, vă reamintim faptul că art.17, alin. (1) – (3) din ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivității și pentru promovarea unui stil de viață sănătos are prevederi exprese privind copiii /elevii cu diferite alergii/intoleranțe alimentare sau boli cronice care necesită regimuri speciale”.

De fapt, este vorba despre ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020. Acesta stabilește Normele de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor. Mai trebuie ştiut că acei copii diagnosticați cu boala celiacă au dreptul la bursă medicală, potrivit criteriilor de acordare a burselor școlare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel