Data publicării:

Cursuri de limba română la Universitatea din Istanbul. Dragoș Niță: ”O oportunitate extraordinară" - VIDEO

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Studenții turci ar putea putea urma cursuri de limba română la Universitatea din Istanbul, pe modelul proiectului de succes care se desfășoară deja în cadrul Universităţii Ankara. 

Autoritățile române și cele turce sunt tot mai aproape pentru a organiza un lectorat de limbă, cultură şi civilizație românească la Istanbul, după modelul celui de la Universitatea din Ankara. Informația a fost făcută publică de Dragoș Tiberiu Niță, directorul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, în cadrul emisiunii "Tradiții românești în diaspora", moderată de scriitorul Flaviu George Predescu. 

Flaviu Predescu: Există loc și pentru spontaneitate în munca pe care o faceți sau totul este foarte atent planificat și poate că un rezultat se vede după foarte multe luni de muncă?

"Există, simplu, și spontaneitate. Dar, în primul rând, când avem o acțiune foarte bine conjugată de diplomație culturală, programul în care s-a investit trebuie să fie comunicat, pentru că suntem un institut cultural predictibil, flexibil și transparent, iar cultura este, de asemenea, transparentă. Eficiența acțiunilor de informare culturală este ceea ce contează. Sigur, există și elemente de spontaneitate.

Am menționat că, având în vedere întâlnirile cu personalități culturale sau oficiale, în cadrul discuțiilor poți descoperi alte subiecte la care nu te-ai fi gândit înainte sau pe care nu le-ai aprofundat suficient, și identifici o oportunitate ieșită din comun. În acel moment, trebuie să îți adaptezi acțiunea, să fii flexibil și să comunici foarte bine cu autoritățile de la București, cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu Centrala Institutului Cultural Român, pentru a primi aprobarea și sprijinul necesar pentru a valorifica acea spontaneitate și acea oportunitate pe care nu trebuie să o pierzi. 

De exemplu, recent am primit vizita unui oficial de la Academia Universității Turcești, care ne-a propus deschiderea unei specializări de limba română în cadrul acestei instituții. Ei doresc ca limba română să devină obligatorie pentru Facultatea de Științe Politice, Facultatea de Științe Sociale și Facultatea de Educație din cadrul Universității.

Cu tot sprijinul din partea autorităților de la București, ne străduim să deschidem la Istanbul un nou lectorat de limba română, pentru că în prezent avem doar unul singur la Ankara. Astfel, sunt și elemente în activitatea noastră de informare culturală care nu pot fi prevăzute sau minimalizate, mai ales atunci când se ivește o oportunitate extraordinară de acest fel", a spus Dragoș Tiberiu Niță, directorul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

Urmărește emisiunea integrală

Youtube video image

Tradiții românești în diaspora, o emisiune despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în toată lumea
 

Tradiții românești în diaspora este un proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni prin care se dorește sprijinirea românilor care locuiesc în străinătate să descopere și să redescopere tradiții și obiceiuri românești, prezentate într-o formă creativă și interactivă, beneficiind de expunerea unor experiențe personale, dar și de informații documentate științific, existente în patrimoniul bibliotecilor din România. 

Materialele realizate în cadrul acestui proiect nu reprezintă poziția Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dar vin să sprijine într-o notă originală și bine fundamentată teoretic, misiunea de a încuraja sentimentul de mândrie al românilor, indiferent că se află în țară sau străinătate, pentru valorile tradiționale, laice, creștine sau precreștine. 

Emisiunile realizate în cadrul proiectului sunt transmise pe site-urile www.dcnews.ro, www.stiridiaspora.ro și www.dcnewstv.ro, dar și pe paginile de Facebook și YouTube ale DCNews și ȘtiriDiaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel