Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Cursul valutar pentru joi, 15 septembrie. Dolarul, mai scump decât euro

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Contracararea inflației. Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază/ Foto: Pixabay, de Geralt
Contracararea inflației. Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază/ Foto: Pixabay, de Geralt

Dolarul american este mai scump decât moneda europeană.

Alegeri prezidentiale 2024

Dolarul american este mai scump decât moneda europeană. Cursul afişat joi de banca centrală a indicat 4,9289 lei pentru un dolar, faţă de 4,9259 de lei pentru un euro, transmite Agerpres.

De altfel, moneda naţională s-a depreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9259 lei, în creştere cu 0,12 bani (0,02%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9247 lei.

Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,9289 lei, în creştere cu 0,72 bani (+0,15%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,9217 lei.

Moneda naţională s-a depreciat în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,1459 lei, în creştere cu 2,48 bani (0,48%), faţă de 5,1211 lei, cotaţia anterioară. Pe de altă parte, gramul de aur s-a ieftinit, joi, până la valoarea de 267,6966 lei, de la 269,8354 lei, în şedinţa precedentă.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, într-o mișcare fără precedent

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pentru a combate inflația record, în ciuda temerilor că creșterea prețurilor la energie va împinge zona euro în recesiune, transmite Financial Times.

Mișcarea, care a fost susținută în unanimitate de toți cei 25 de membri ai consiliului guvernamental și se potrivește cu cea mai mare creștere anterioară a costurilor îndatorării de către BCE, ridică rata de referință a depozitelor băncii de la zero la 0,75% - cel mai înalt nivel din 2011.

Christine Lagarde a spus că investitorii nu ar trebui să presupună că mișcările de această scară sunt "norma", dar vor exista "mai multe" creșteri ale ratei în lunile următoare pentru a reduce inflația de la ultimul record "mult prea mare" de 9,1% înapoi spre ținta băncii de 2%.

Au fost "probabil mai mult de două" creșteri, "dar și probabil mai puțin de cinci", a declarat președintele BCE pentru presa în urma votului.

Euro a pierdut 0,4% față de dolar în 8 septembrie, pentru a se tranzacționa la 0,996 dolari. Indicatorul regional de acțiuni Stoxx 600 din Europa a încheiat sesiunea cu 0,5% mai mult, reluând scăderile de la începutul sesiunii.

Cea mai recentă creștere a dobânzii vine în ciuda temerilor tot mai mari că economia zonei valutare se va micșora în lunile următoare, pe măsură ce creșterea prețurilor la energie – în mare parte rezultatul limitării de către Rusia a aprovizionării cheie cu gaze europene – va afecta întreprinderile și gospodăriile din întreaga regiune.

BCE a majorat ratele cu 50 de puncte în iulie, prima sa mișcare de acest fel de mai bine de un deceniu.  Acum obligațiunile germane s-au vândut, iar randamentul datoriei pe doi ani, care este sensibil la modificările așteptărilor privind rata dobânzii, a crescut cu 0,24 puncte procentuale, până la 1,33%, cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani. Randamentul Bund-ului pe 10 ani, văzut ca un indicator al costurilor împrumuturilor în zona euro, a crescut cu 0,16 puncte procentuale, până la 1,73%. Prețurile obligațiunilor italiene au scăzut, de asemenea, randamentul pe 10 ani urcând cu 0,19 puncte procentuale la 4,06%, potrivit datelor Tradeweb. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel