Cursa cu capcane
Desi nu a fost declarata oficial, campania electorala s-a declansat. Semnalul a fost dat chiar de catre Presedintele Traian Basescu. Din perspectiva coalitiei aflata la guvernare va fi o cursa cu capcane. Intinsa cu abilitate liderilor opozitiei. Dar si cu mesaje puternice si contradictorii. Capcanele si mesajele au doua obiective. De a distruge USL si de a diminua credibilitatea reprezentantilor celor trei partide.
Cat de pregatiti sunt Antonescu si Ponta de a evita capcanele? In ce masura vor reusi sa furnizeze opiniei publice, cu promptitudine, raspunsuri convingatoare la toate semnele de intrebare plantate de masina de propaganda a regimului Traian Basescu? Si, sau mai ales, in ce proportie va reusi USL sa pastreze initiativa si sa faca agenda publica?
Sunt intrebari grele. Dar necesare. Cum, de altfel, sunt necesare si chiar indispensabile raspunsurile. Voi incepe cu ultima. Va castiga alegerile acel bloc politic care va detine initiativa, pe cea mai lunga durata si la cea mai mare intensitate. Agenda publica pe care va sti sa o ofere USL opiniei publice, deseori, va fi furnizata de presa. Cum este si firesc, presa face dezvaluiri. Cele mai de efect dintre dezvaluiri vizeaza, desigur, puterea. Reprezentantii puterii sunt cei care, cel putin la nivel central, au acces la resurse si cad, deseori, in ispita de a le sifona, in interes propriu. Intrucat, sub regimul Traian Basescu, inalta coruptie s-a consolidat si s-a institutionalizat, vrand-nevrand, cazurile prezentate de presa sunt din ce in ce mai spectaculoase si capteaza tot mai mult interesul cetatenilor. La fel se intampla si in ceea ce priveste anchetele declansate de procurori. Cele care sensibilizeaza cu adevarat opinia publica ii vizeaza pe reprezentantii centrali si locali ai partidului de guvernamant. Vor fi din ce in ce mai rare si mai putin spectaculoase infractiunile identificate in zone aflate sub controlul opozitiei. Prin urmare, in principiu cel putin, opozitia poate face agenda publica exploatand, de cate ori este cazul, dezvaluirile presei ori ale procurorilor.
O alta tema, unde initiativa se afla tot in mainile opozitiei, o reprezinta contraperformantele in plan economic ale guvernantilor. Si erorile, din ce in ce mai frecvente si mai grave, comise de acestia. Dar cu o singura conditie. Ca atat contraperformantele, cat si erorile sa fie, in mod operativ si elocvent, evidentiate de reprezentantii opozitiei. Cu o asemenea forta, incat sa poata face agenda zilei.
Daca liderii USL se vor concentra in cele doua mari directii, ei vor trebui sa fie zilnic atenti pentru a evita capcanele intinse. Cel mai recent exemplu fiind asa-zisa dezvaluire facuta de Presedintele Traian Basescu, conform careia i-ar fi propus lui Ponta functia de prim-ministru. Iar acesta ar fi gresit, refuzand oferta. Nimic mai fals. USL trebuie sa castige guvernarea nu de la Presedintele Traian Basescu, ci de la electorat. Ca urmare, chiar daca oferta ar fi fost serioasa, si nu facuta in bascalie, ea tot trebuia refuzata. Liderii opozitiei trebuie sa aiba raspunsuri pregatite pentru toate mesajele otravite lansate de reprezentantii puterii. Toate aceste mesaje trebuie demontate si intoarse impotriva initiatorilor. Cadenta acestei batalii devine, pe masura ce ne apropiem de alegeri, din ce in ce mai naucitoare.
Sursa: CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News