Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Curs BNR valabil în 1, 2 și 3 octombrie 2022. Sunt informațiile zilei de la Banca Națională: Ce se întâmplă cu euro și dolarul

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels/ Curs BNR
foto pexels/ Curs BNR

Sunt informațiile zilei de la BNR! 

Alegeri prezidentiale 2024

Toate datele transmise astăzi de BNR sunt valabile pentru zilele de weekend și pentru ziua de luni, respectiv 1 - 3 octombrie 2022. 

Euro este raportat astăzi la 4,9490 lei, după o ușoară creștere (+0,0004 lei). 

Dolarul american a scăzut a doua zi la rând, pierzând considerabil din avans. Dolarul SUA a ajuns la 5,0469 lei, după o nouă scădere cu 0,0558 lei. 

Francul elvețian a scăzut la 5,1652 lei, cu 0,0408 lei. 

Lira sterlină a crescut semnificativ după prăbușirea istorică din această săptămână. A ajuns astăzi la 5,6367 lei, creșterea înregistrată fiind cu 0,0865 lei. 

Gramul de aur se află la 270,7253 lei (+0,1809 lei). 

Astăzi, în mod oficial, așa cum se așteptau analiștii economici, IRCC a ajuns la 4,06%

De astăzi, IRCC se află la 4,06%, în creștere față de 2,65% cât arăta până acum. Afectați ar fi 450.000 de români cu rate la bănci, arată informațiile vehiculate în presa economică. 

Dar, în ultimele luni, în fața creșterii ROBOR, tot mai mulți români au negociat cu băncile trecerea de la ROBOR la IRCC. 

Valoarea ROBOR: 

ROBOR la 3 luni: 7,93%

ROBOR la 6 luni: 8,1%

ROBOR la 12 luni: 8.23%

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Valoarea ROBOR a încetat să mai accelereze puternic de când guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a ieșit public și a transmis băncilor că au cam sărit calul. De atunci, ROBOR a rămas constant în jurul a 8%. ”ROBOR-ul este un indicator financiar, un preț al banilor, arată dobânda la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară” ne-a explicat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Prin lege, ROBOR-ul influențează ratele creditelor de consum și creditele ipotecare. 

ROBOR a fost înlocuit în 2019 cu IRCC. Acesta nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din luna mai a anului 2019, dar rămâne indicatorul cel mai folosit în calcularea ratelor. Conform directorului general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, 17.000 de români au cerut fondului trecerea de la ROBOR la IRCC, iar procesul este ireversibil: ”Tot ce înseamnă credite luate în ROBOR se poate solicita instituției financiar-bancare o trecere de la ROBOR la IRCC. La Fondul Național de garantare am ajuns deja la 17.000 de cereri. (...) Legislația actuală nu permite migrarea de la IRCC înapoi. E clar că sunt doi indicatori care au în componența lor cam aceleași variabile, IRCC-ul nu poate depăși ROBOR-ul, asta e clar, dar acum vedem o stagnare a ROBOR-ului undeva la 7-8%”. 

Și IRCC ar sări de 7% anul viitor

Economistul Iancu Guda nu vede cu ochi buni trecerea de la ROBOR al IRCC, așteptându-se ca prima dobândă (ROBOR) să scadă anul viitor, când, conform acestuia, IRCC va urca la peste 6%: ”Trecerea de la ROBOR la IRCC nu a fost o mişcare bună. Practic, ai suportat deja o creştere pe ROBOR, cât timp ai fost acolo, şi acum te-ai dus pe IRCC care, aşa cum am avertizat, va creşte. Şi iată că pentru trimestrul 4 din acest an media aferentă trimestrului 2 se duce spre 4 şi ceva la sută, dar astăzi valoarea în piaţă a IRCC este 6,5%. Ceea ce înseamnă că în trimestrul 1 din 2023 media se va duce la 6% şi probabil că în trimestrul 2 din 2023 va sări de la 7%”. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel