Data actualizării:
Data publicării:

Curs BNR pentru weekend și luni, 27 - 29 august 2022. Iată ce se întâmplă cu euro, dolarul, leul și creditele

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto DCNews.ro
foto DCNews.ro

Iată cum au evoluat principalele monede în raport cu cea românească. 

Euro este raportat astăzi la o valoare de 4,8734 lei, după o scădere cu 0,0022 lei. 

Dolarul SUA se află aproape la paritate cu Euro, fiind raportat la 4,8739 lei, după o scădere cu 0,0012 lei. 

Francul elvețian rămâne fragil la peste 5 lei, valoarea sa anunțată astăzi fiind de 5,0541 lei (scădere cu 0,0149 lei). 

Lira sterlină a scăzut la 5,7646 lei, cu 0,0091 lei. 

Valoarea aurului a scăzut cu 2,4335 lei/gram, ajungând la 274,1764 lei. 

ROBOR-ul a continuat să scadă. ROBOR la trei luni a ajuns la 7,96%. ROBOR la 6 luni a ajuns la 8,12%. Cel la 12 luni a rămas la 8,26%. 

Toate valorile de astăzi sunt valabile pentru toate tranzacțiile din weekend și cele de luni, 29 august 2022. 

Dan Suciu, anunţ pentru românii cu credite. Când scade din nou ROBOR

"Din datele pe care le avem până acum, 2023 arată clar mai bine decât 2022. Dar asta nu înseamnă că va fi un an perfect sau un an extraordinar din toate punctele de vedere. Dar e clar că tendinţa descendentă a inflaţiei se va manifesta în cursul anului 2023 cu mult mai multă putere decât în 2022. În acest trimestru asistăm la plafonarea inflaţiei, şi va fi urmată de o uşoară scădere în trimestrul 4. 

În 2023, dacă vom găsi o soluţie la ceea ce înseamnă plafonarea preţurilor la energie, aşa cum s-a conturat ea în 2022, cu efecte asupra inflaţiei, atunci ne putem aştepta ca 2023 să însemne o inflaţie de o cifră, în scădere semnificativă pe finalul anului. 

Când vom avea inflaţie de o cifră, evident se va simţi puternic şi asupra ROBOR. Dar mai e până atunci. Asistăm deocamdată la o inflaţie de două cifre care va închide anul aşa, cu două cifre bine consolidate. Pe finalul anului următor evident că ne aşteptăm la indici ROBOR ceva mai puţin agresivi, dar asta va depinde foarte mult de scăderea inflaţiei", a declarat Dan Suciu la România TV. 

Citește și:

Propunerea tare a unui român, după ce ANPC a decis că vrea să ne dea test de cultură financiară înainte să luăm credite de la bancă

ANPC se află în treabă. Sau se face că face treabă. Vrei credit pentru casă? ANPC te pune să dai test de cultură financiară.

Românii, pe diferite forumuri, au comentat acest subiect văzând ce aberație cât casa a putut să scoată Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. „Să se dea test și la auto, că și așa nu mai sunt stocuri. Iei notă mare, ești în fruntea listei. Ba să bage testare și la supermarket, la raionul de junk food, test de nutriție, să vedem dacă înțeleg exact ce și cum îi omoară” - este poate cel mai tare comentariu al unui român când a văzut ideea ANPC.

Persoanele fizice care doresc să se împrumute de la bănci sau IFN-uri ar putea fi obligate, înainte de a accesa creditul, să demonstreze, completând un chestionar, că au minime cunoștințe financiare. ANPC dorește să elaboreze un act normativ în acest sens.

Haideți să vedem ce au spus românii când au aflat că practic Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor mută responsabilitatea către omul de rând:

1. Să se dea test și la auto, că și așa nu mai sunt stocuri. Iei notă mare, ești în fruntea listei. Ba să bage testare și la supermarket, la raionul de junk food, test de nutriție, să vedem dacă înțeleg exact ce și cum îi omoară.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel