Data actualizării:
Data publicării:

CURS BNR pentru weekend și luni, 19, 20, 21 octombrie. Aurul, creștere fulminantă

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels/ Curs BNR
foto pexels/ Curs BNR

Banca Națională a României a anunțat ultimele cotații. 

Euro a ajuns astăzi la 4,9724 lei, în creștere ușoară cu 0,0004 lei. 

Dolarul american a crescut la 4,5865 lei, cu 0,0087 lei. 

Francul elvețian a scăzut ușor la 5,2949 lei, cu 0,0007 lei. 

Lira sterlină a crescut la 5,9815 lei, cu 0,0331 lei. 

Leva bulgărească a crescut și ea ușor la 2,5423 lei, cu 0,0002 lei. 

Noua liră turcească se află la 0,1338 lei, în creștere cu 0,0002 lei. 

Aurul aproape a ajuns la 400 de lei/gram. Gramul de aur este raportat astăzi de BNR la 399,9201 lei, în creștere cu 5,4592 lei. 

Toate cotațiile de astăzi sunt valabile pentru toate tranzacțiile din weekend și de luni. 

Citește și: 

Turcia, o forță economică mondială, cu o monedă extrem de slabă: Care e explicația? Economistul Adrian Negrescu, avertisment despre prețul aurului

Turcia este o forță politică, militară, economică. Totuși, economic, are o monedă atât de slabă. Cum reușește o țară cu o monedă atât de slabă să fie o forță economică?

Economistul Adrian Negrescu a făcut o analiză în acest sens, în exclusivitate pentru DC News, unde a răspuns și altor întrebări referitoare la acest subiect. 

Cum reușește o țară cu o monedă atât de slabă să fie o forță economică?

"Răspunsul simplu este că are un consum intern foarte dezvoltat. Turcia a reușit să-și dezvolte o economie bazată pe un consum intern puternic, în care majoritatea companiilor care produc acolo livrează foarte bine pe piața internă. Reușesc să facă afaceri predictibile. Mai mult decât atât, Turcia și-a dezvoltat o forță de export unică, din punctul meu de vedere, în Asia Centrală și de Est, în această zonă, reușind practic să exporte tot felul de produse, de la autoturisme la produse alimentare, la tot felul de elemente care țin de zona de energie. Ei exportă și gaze către multe destinații, printre care și Uniunea Europeană. Să ne gândim că din Turcia ne vin atât fructe și legume, cât și autoturisme. Nu mai vorbesc despre zona de energie. Am ajuns să importăm și energie de la turci. Turcii sunt primii care exploatează acea porțiune de gaze extrem de importantă din Marea Neagră, pe care noi abia din 2027 s-ar putea să o accesăm", a spus Adrian Negrescu.

Citește aici mai mult despre investiția în aur

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel