CURS BNR, 9 mai 2022. Ultimele informații de la Banca Centrală despre LEU, EURO, DOLAR
CURS BNR, 9 mai 2022. Iată ultimele informații despre leu în raport cu principalele monede.
CURS BNR, 9 mai 2022. Euro s-a devalorizat astăzi în raport cu leul, ajungând la 4,9469 lei, după o scădere cu 0,0021 lei.
CURS BNR, 9 mai 2022. Dolarul USD și-a continuat creșterea începută săptămâna trecută. A ajuns astăzi la 4,7013 lei, cu 0,0201 lei.
CURS BNR, 9 mai 2022. Francul elvețian a ajuns la 4,7373 lei, după ce leul s-a apreciat cu 0,0156 lei.
CURS BNR, 9 mai 2022. Lira sterlină a ajuns la 5,7831 lei, după o creștere cu 0,0063 lei.
CURS BNR, 9 mai 2022. Leva a ajuns la 2,5293 lei (-0.0011 lei), lira turcească se află la 0,3135 lei (+0,0001 lei).
CURS BNR, 9 mai 2022. Gramul de aur este raportat la 281,7556 lei, după o scădere cu 1,5819 lei.
Toate informațiile transmise astăzi de BNR sunt valabile pentru toate tranzacțiile de mâine, 10 mai 2022.
Șeful Fondului de Dezvoltare de Stat (PFR) din Polonia, Pawel Borys, a declarat că inflația de peste 10% va fi prezentă în realitatea economică a țării pentru o perioadă mai lungă, de câțiva ani.
”Inflaţia va rămâne cu noi încă cel puţin doi-trei ani. Sperăm că va atinge vârful în trimestrul trei undeva la 13-14%”, declară Borys. Totuşi, totul va depinde de preţurile petrolului şi gazelor, în prezent dificil de anticipat, conform acestuia.
”Jumătate din inflaţie este cauzată de acţiunile lui Putin, un sfert coronavirusului, un sfert pieţei muncii din Polonia. Înainte de pandemie, aveam inflaţie de 3-4% şi probabil dacă nu s-ar fi întâmplat nimic pe pieţele materiilor prime, am fi revenit după pandemie la 4-5%. Dobânzile ar fi crescut oricum, dar ne-am fi descurcat. Scumpirea gazelor şi petrolului a făcut inflaţia să crească atât de mult” a spus șeful PFR și consilier al premierului Poloniei.
Nici Germania nu vede un viitor simplu. Guvernul avertizează că embargoul petrolier propus de UE ar putea cauza probleme de aprovizionare şi chiar şi o creştere şi mai mare a inflaţiei, scrie Deutsche Welle. Aşteptările privind preţurile au atins un nou nivel record în Germania, indică institutul ifo. În aprilie, acestea s-au situat la 62 de puncte, cel mai ridicat nivel din 1991, faţă de 55 de puncte în martie. Acest lucru sugerează că din ce în ce mai multe companii plănuiesc să-şi crească preţurile în următoarele trei luni.
Fabio Panetta, membru al consiliului Băncii Centrale Europene, a declarat recent că economia zonei euro aproape a stagnat, având în faţă noi creşteri de costuri în condiţiile în care strategii se luptă cu o inflaţie record, relatează Bloomberg, conform Mediafax. ”BCE se află în faţa unor alegeri mai complicate, în condiţiile în care înăsprirea politicii monetare menite să domolească inflaţia ar ajunge să afecteze creşterea economică ce slăbeşte deja”, a avertizat acesta.
În SUA, preşedintele băncii centrale (Fed), Jerome Powell, i-a asigurat pe americani că strategii vor face tot ceea ce e necesar pentru a tempera inflaţia, admiţând totuşi că acţiunile lor ar putea cauza ”ceva durere“ în condiţiile în care banca centrală a lansat cea mai puternică acţiune de înăsprire a politicii monetare din ultimele decenii.
În acelaşi timp, cea mai rapidă inflaţie din G-7, cea a Turciei, accelerează şi mai mult. Inflaţia din Turcia a accelerat în aprilie pe fondul raliului global al preţurilor energiei şi scumpirii alimentelor pe plan local, menţinându-se la cele mai ridicate niveluri din ultimele două decenii. Preţurile de consum au consemnat o creştere anuală de 70% luna trecută, faţă de 61,1% în martie.
Analiştii anticipaseră o rată de 67,8%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News