Cuptorul cu microunde, povestea tristă a inventatorului său: nu a câștigat nimic
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai utile aparate, dar cine l-a inventat nu a avut prea mult noroc. Iată povestea lui absurdă.

Dacă până acum câțiva ani era cunoscut mai ales pentru capacitatea sa de încălzire și dezghețare, datorită funcției grill, astăzi multe bloguri de gătit explică cum să-l folosești și pentru gătit. Diferite tipuri de legume, de fapt, sunt excelente dacă sunt gătite la cuptorul cu microunde: ușoare și rapide, nu își pierd nutrienții și rămân crocante.

Cuptorul cu microunde a fost descoperit de Percy Spencer care, în timp ce testa magnetronul format din tuburi de vid de mare putere în interiorul radarelor, și-a dat seama că gustarea lui de ciocolată începea să se topească. 

Inginer la Departamentul de Apărare al Statelor Unite pentru compania Raytheon, confruntat cu încălzirea gustării, a început să studieze fenomenul. Mai întâi a adus boabe de porumb aproape de magnetron care s-au transformat imediat în floricele de porumb, apoi a încercat un ou, care a explodat în fața unui coleg de-al său, potrivit Zazoom.

Prin urmare, la 8 octombrie 1945, el a depus primul brevet pentru un cuptor cu microunde, numit Radarange. Primul prototip a fost scos pe piață doi ani mai târziu, rezultatul a fost însă un eșec imens. Abia spre sfârșitul anilor 1960 cuptorul cu microunde s-a răspândit în toată lumea și nu mai exista o bucătărie care să nu-l includă.

Din toate acestea, însă, Percy Spencer a câștigat doar doi dolari pentru descoperirea sa. Astăzi, în Hall of Fame al Inventatorilor, Raytheon i-a oferit compensația recunoscută în  mod normal fiecărui angajat care face un brevet de companie: doar doi dolari. 

A fost o sumă simbolică care cu siguranță nu a ținut cont de ceea ce avea să devină ulterior descoperirea lui: motivul, însă, este altul. De fapt, descoperirea cuptorului cu microunde a avut loc exact în momentul în care Spencer făcea experimente cu echipamentele companiei, care a luat toate drepturile asupra invenției revoluționare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel