Cuprumintea premierului de pe urnă
Oricâte cuvinte va toca propaganda băsistă, Cuprumin este primul mare eșec al guvernului Ungureanu. Poate și ultimul. Dar care e definiția eșecului, va întreba premierul, la televiziunile unde vorbește fără să spună nimic?
EȘÉC, eșecuri, s. n. Înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune.
Privatizarea Cuprumin era utilă, susține guvernul. Atunci, nereușita în privatizare e un eșec. Imputabil, cui ? Celor care au ales o procedură greșită de privatizare, care nu ținea cont de experiența investitorului; sau care nu au făcut suficientă reclamă ca să vină un investitor de succes; sau care nu au suficientă credibilitate ca să atragă un astfel de investitor. Adică eșecul este al guvernului: fie premierul demisionează, fie îl demite pe domnul Bote, sau Bode (nici nu e vreo diferență…ba da, originalul are afaceri de succes, fără să implice statul).
Privatizarea Cuprumin era un jaf, susține Opoziția. În cazul Petrom, s-au vândut 50 la sută din acțiuni. Jumătate din profit revenea statului român, plus acciza imensă, plus redevența (nu e vina lui Năstase că în regimul Băsescu, nejustificat, s-a vândut restul). La Cuprumin, statul rămânea doar cu câteva procente. Petrom necesita 1 miliard pentru a atinge standardele de mediu, la Cuprumin se putea trece pe profit cu o fracțiune din suma respectivă. Lipsa de transparență, evitarea bursei, faptul că a venit o singură firmă, mai mult cu avocați decât cu mineri, toate acestea îi pot face pe români să creadă acuzațiile. Cei care cred că afacerea era un jaf nu se vor întoarce la sentimente mai bune, după eșecul privatizării. Nici să fure nu mai au curaj, își vor spune. Au simțit că se apropie funia de par, așa că au dat-o la întors. Ori, nu s-au înțeles la preț.
Premierul Ungureanu, proaspăt lansat în cursa electorală, și-a jucat bruma de credibilitate pentru a susține privatizarea, așa cum era ea. Care a eșuat, sau cel puțin așa știm noi, în acest moment. Sunt sigur că va veni cu o explicație pe care suporterii săi o vor găsi atât intelectuală, cât și morală. Din păcate pentru el, suporterii nu sunt prea numeroși. Dacă n-au ajuns câți ai lui Băsescu, nici mult nu mai au până să o facă.
Iar restul…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News