Data publicării:

Cumularea pensiei cu salariul. Vâlcu: Dacă fiecare cuvânt al lui Budăi ar fi valorat 10 bani, până acum era rezolvat bugetul

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Ministrul Muncii, Marius Budai. Sursa Agerpres
Ministrul Muncii, Marius Budai. Sursa Agerpres
Jurnalistul Val Vâlcu a comentat disputa privind cumularea pensiei cu salariul, în contextul măsurilor pe care executivul și le dorește în vederea ajustării bugetului de stat.

L-am tot ascultat pe ministrul Budăi. Dacă fiecare cuvânt de al lui valora 10 bani, până acum era rezolvat bugetul de pensii. Livrează doar o mare de cuvinte și, de făcut, nu a făcut nimic. Nu se vede nicio schimbare față de momentul în care a preluat mandatul. Dacă ne referim strict la această problemă a cumulului pensiei cu salariul, asta enervează și supără. La 55 de ani erau prea obosiți să mai fie șefi în Ministerul de Interne sau să lucreze în magistratură, se duc în poziția de consilier, unde nu se mai acumulează pensia cu salariul.

Aici nu trebuie nicio lege, acestea sunt chestiuni electorale, populiste. Trebuie legea bunului simț! Ministrul se uită la secretarii de stat și le spune: „băi, să nu văd pe niciunul că își aduce consilieri!” Secretarul de stat face asta cu directorul, directorul face cu inspectorul, tot așa. Apoi, vedem frumos că, în ierarhie, unde se produce scandal public, ăla este zburat din funcție. Nu trebuie o lege pentru asta”, a declarat jurnalistul Val Vâlcu.

Ministerul de Finanţe a elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru reducerile bugetare, care prevede, printre altele, interzicerea achiziţiei de maşini şi mobilă şi a cumulului pensie-salariu. De asemenea, apare interdicţia de a face parte din două sau mai multe consilii de administraţie.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, operatorilor economici, prevăzuţi la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”, se arată în proiect.

Cumulul de salarii şi pensii. Budăi: Nu cred că e potrivit să-l interzicem

Cu două zile în urmă, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat că discuţia nu trebuie generalizată, ci trebuie făcută 'de la post la post', punctând însă că nu crede că este potrivită interzicerea cumulului acestora. 

"Nu cred că e potrivit să interzicem cumulul de salarii şi pensii pentru cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare (...). Şi Legea pensiilor, dar şi Constituţia spune că, după ce am atins vârsta standard de pensionare din sistemul public şi cu un stagiu de cel puţin 35 de ani, care e stagiu complet, avem dreptul la pensie, este un drept constituţional. De asemenea, tot Constituţia spune că avem dreptul să muncim, nu spune că doar la stat sau doar la privat", a spus Budăi într-o conferinţă de presă. Ministrul a explicat că discuţia nu trebuie să fie însă una de tip general.

"Dacă vorbim de acele pensionări de la 47, 48, 50 de ani, trebuie o dezbatere acolo să vedem dacă îşi doreşte să continue pe acest post, să putem găsi o bonificaţie suplimentară. (...) Aţi văzut aici cariera militară - nu cred că ne putem închipui că cineva, la 60 de ani, va sta pe graniţă cu arma în mână să ne apere şi trebuie să fim foarte atenţi când facem aceste declaraţii, să nu devenim populişti şi eu nu vreau să vorbesc într-un mod în care neapărat să fiu simpatic, vreau să prezint realitatea. Atunci acolo este o discuţie şi trebuie să o purtăm, dar de la post la post. Nu trebuie să generalizăm şi asta v-o spun din experienţă", a adăugat Marius Budăi. Ministrul Muncii a participat, la Ploieşti, la Târgul de Orientare în Carieră organizat la Palatul Culturii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel