Data publicării:
Există legea împotriva pensiilor nesimțite
Guvernul Tudose încearcă tot felul de poziții de yoga legislativă pentru a interzice bugetarilor de lux cumularea pensiei nesimțite cu salariile grase din administrație.
O astfel de lege, dacă se dorește cu adevărat și nu e o simplă vrăjeală de PR, ar fi una complicată și ușor atacabilă în instanță. Se vede din jurisprudență ce au hotărât magistrații în cazul salariilor și pensiilor personale, se cunoaște puterea instituțiilor ai căror oameni nu ajung să se odihnească la pensie niciodată. Doar nu impiegatul de mișcare ori minerul este chemat la ASF, primărie, minister, Parlament să consilieze, imediat ce i-a sosit decizia de pensionare.
Inutil efortul lui Tudose. În primul rând, pentru taxarea pensiilor uriașe deja aflate în plată există legislație: Codul Fiscal. Sumele care trec de un plafon considerat rezonabil pentru oamenii speciali care primesc pensii speciale, să zicem o sută de milioane (10.000 lei), se impozitează cu 85%. Pensionarul cu 30.000 de lei pe lună ar urma să primească doar 130 de milioane lei vechi. Cel cu 20.000 ar primi doar 115 milioane. Greu de trăit, dar cred că se pot descurca și cu sumele astea de mizerie. Apropo, nu are USR o inițiativă, pe tema asta, ca să pună punct și acuzației că este partidul pensionarilor speciali?
Cât privește împiedicarea cumulării pensiei cu salariul, legea aflată de mult în vigoare este Legea Electorală. Cazurile nesimțite nu sunt generate de rotația planetelor, de fenomene naturale implacabile, ci de decizii ale conducătorilor politici. Care sunt sanționabile prin vot. Premierul demite ministrul care își numește consilieri ”speciali”, ministrul schimbă directorii care au angajat la stat pensionari de 41 de ani, Parlamentul demite șeful ASF ș.a.m.d.
Nu era nevoie să schimbăm Constituția, ca să evităm abuzurile unui președinte ce acționa la limita legii. Era suficient ca Băsescu să zboare în 2009, iar partidul său să-i deconteze excesele. Cei care s-au bucurat când Băsescu folosea portițele constituționale împotriva bunului simț nu prea au dreptul, acum, să se revolte că unii speculează legile pentru a-și trage pensii nesimțite. Asta dacă n-or fi unii și aceiași!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News